БСП в Кърджали иска касиране на изборите заради изселническия вот

БСП в Кърджали иска касиране на изборите заради изселническия вот

БСП в Кърджали ще поиска касиране на изборните резултати в цялата област заради гласуването на огромен брой български изселници в Турция, съобщи във вторник областният лидер на партията Милко Багдасаров. Според социалистите изселниците са нарушили закона за местните избори, защото не са живели последните 10 месеца на територията на съответната община.

От БСП твърдят, че над 15 000 изселници от Турция в неделя са пуснали бюлетини в Кърджалийска област. Само в община Кърджали по предварителни данни са гласували повече от 6 000 души. Багдасаров заяви, че това е огромна манипулация, защото се “подменя демократичния вот в района”. Той посочи конкретни доказателства – на определени улици в града, където на един адрес са регистрирани по 12,14 и дори 19 души.

Проверка е констатирала, че в къща в кв. "Горна гледка" с трима обитатели били регистрирани като живеещи още 19 души. Такива примери са стотици, каза Багдасаров.

Искането за касирането на изборите ще бъде внесено в четвъртък в Административния съд в Кърджали - поотделно от всяка от седемте общински структури на БСП, тъй като във всяка община подмяната на вота е в различна степен, уточни Милко Багдасаров, който бе един от най-големите застъпници на идеята в Кърджали да бъде издигната единна гражданска кандидатура за кмет, която да даде “отпор” на “хегемонията” на ДПС в града.

Доган оттегли от балотаж кандидата си в Поморие

ДПС оттегли от балотажа кандидата си за кмет на Поморие Кольо Николов, като мотив за това е, че “обществеността” там не е “готова да я управлява кмет от ДПС”. В решението на общинския съвет на партията на Ахмед Доган в града пише още, че направеният “анализ на резултатите от първия тур на изборите показа, че част от поморийската общественост не успя да преодолее наслоените през годините предразсъдъци в отношенията между различните етноси”.

ДПС в Поморие е решило единодушно да подкрепи третия във вота – независимия кандидат Георги Трухчев.

В неделя Кольо Николов получи 19.76% от гласовете, а досегашният кмет на Поморие Петър Златанов – 25.49%.

Георги Трухчев също е бил кмет на Поморие.

"Право е на всеки един от участниците да търси законосъобразност и на участието си в изборите, и на резултатите от тях", каза за Mediapool говорителят на БСП Ангел Найденов. По думите му, след като социалистите в Кърджали считат, че съществува опорочаване на изборния процес, имат право да сезират и съответните органи. Преценката дали наистина има нарушение остава на съда или на избирателната комисия, допълни Найденов. Той посочи, че при анализа на изборните резултати ръководството на партията ще поиска и допълнителна информация и становище от страна на БСП-Кърджали.

По-рано от ДПС отрекоха да са организирали автобусите с изселници от Турция. Според партията това е тема, която не подлежи на коментар и спекулациите по нея трябва да спрат. Пред журналисти депутатът Ремзи Осман съобщи, че ДПС ще сезира прокуратурата за използването на лични данни на избиратели в деня на вота от страна на гражданското обединение “За Кърджали”, което издигна Никола Пашинов за кмет.

Показани бяха папки със списъци, където имена на изселници в Турция са белязани с цветен маркер.

От БСП контрираха, че ще подадат жалба срещу ДПС за упражнен физически тормоз спрямо членове на секционни комисии. Досега не знаехме кой насила е отнел от тях тези папки, но щом списъците са в ДПС, това означава, че вината е в движението, каза Милко Багдасаров.

Според него във въпросните папки няма защитени лични данни, защото това са официалните избирателни списъци.

Избраният на първи тур за кмет на общината Хасан Азис (ДПС) заяви, че и през следващите четири години ще продължи да работи с ръководен "шарен" екип с представители от всички етноси.

Споделяне

Още от България