БСП в офанзива за руските енергийни проекти

БСП в офанзива за руските енергийни проекти
БСП започна кампания в защита на руските енергийни проекти, като с готовност отигра "топката", подадена от Владимир Путин от Анкара преди две седмици и обвини правителството на Бойко Борисов, че работи за "чужди интереси".

Докато в медиите всеки ден гърмят скандали за злоупотреби на предишното правителство, лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев съобщи във вторник, че ще поискат изслушване на Бойко Борисов относно големите енергийни проекти като нефтопровода "Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене", газопроводите "Южен поток" и "Набуко".

"Този, който работи срещу тези проекти, работи срещу националните интереси и за интересите на други държави, в това число и наши съседи", заяви Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

Към момента правителството на Борисов все още не е казало официално какво ще прави с наследените от Станишев многомилиардни договори. Министри от икономическия екип обявиха, че те са непосилни за държавата в условия на финансова криза и че реализацията на трите съвместни проекта с Русия трябва да се преразгледа. Според първоначалната позиция на ГЕРБ те могат да се реализират на пазарен принцип, ако за тях има частни инвеститори. В момента обаче все още тече анализ на договорите, включително и на предвидените неустойки, поради което окончателна позиция не е обявена.

Руският премиер Владимир Путин изпревари официалната позиция на новия български кабинет и преди две седмици посети Турция, където парафира три принципни споразумения за изграждане на газопровод, петролопровод и атомна електроцентрала. Условията, които Русия обяви готовност да предостави на Анкара, са много пои-годни от тези, които бяха дадени на България. Визитата на Путин в Турция бе ясен сигнал към България, че може да бъде заобиколена от "Южен поток" и да остане без "Бургас-Александруполис" и "Белене".

Веднага след това президентът Георги Първанов, който заедно с Путин подписа трите енергийни споразумения преди година и половина, предупреди, че "Южен поток" може да ни подмине.

Сега в офанзивата се включва и БСП, която обяви, че ако не получи удовлетворителен отговор от Борисов, ще настоява парламентът да приеме декларация.

Ако новото правителство се отказва от тези проекти, да каже точно какви са причините – дали политически натиск от страна на други държави, дали икономически или други причини, настоя Станишев.

Относно евентуално спиране на АЕЦ "Белене", чиято първа копка на повторния строеж направи Станишев миналата есен, бившият премиер предупреди, че това ще "доведе до сериозен икономически риск", особено с оттеглянето на участието на големи европейски фирми, които са ангажирани с централата.

"Обезпокоени сме от говоренето на новите министри относно съдбата особено на АЕЦ "Белене", изключително важно е и в парламента мнозинството, и правителството, да заявят ясно позицията си", коментира от своя страна бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. "Звучат къде скрити, къде нескрити заплахи, че всички тези проекти ще бъдат спрени", каза още той.

По думите му страната може да загуби 3 млрд. евро инвестиции, ако проектите бъдат загърбени. Според него няма да се реализират и около 10 000 работни места. Той смята, че предишното правителство "категорично е отстоявало националните интереси" при сключването на договори за тях.

"Лов на вещици"

Относно спрените от премиера Борисов назначения на петима дипломати от политическата квота, както и заявеното от ГЕРБ намерение да сменят подуправителя на БНБ проф. Николай Неновски, бившият премиер видя "лов на вещици".

"Предложенията за дипломатическите назначения бяха съгласувани през последните няколко месеца от мандата, в това число и с президента. Смятам ги за легитимни и професионални", посочи той.

По думите му Боян Чуков, който беше и негов съветник в МС и трябваше да отиде посланик в Скопие, както и Атанас Папаризов, гласен за генерален консул в САЩ, са с доказани качества. "Не одобрявам такива действия, трябва да има приемственост", допълни той.

За избрания подуправител на БНБ, който е негов състудент и съветник и трябваше да поеме отдел "Емисионно" в Централната банка от 22 октомври т. г., бившият премиер коментира, че Неновски "е най-младият професор в България, никой не може да оспори професионализма му" че той "не е свързан с никоя политическа партия". Според Станишев с всички тези действия управляващите правят "прочистване" и слагане на "свои хора".

На въпрос на Mediapool обаче не сложили и той свои хора в 7 ключови държавни органа точно преди изборите, Станишев отговори, че това е станало заради изтекли мандати и новите ръководни кадри бяха избрани "както е по закон". Бившият премиер услужливо пропусна да отбележи, че на някои от сменените в "12 без 5" мандатите бяха изтекли преди повече от 2 години.

"Претопляне" на стари социдеи

Определяйки законодателните предложения на ГЕРБ като "кухи", зам.-шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков пък обяви, че БСП обмисля да предложи възстановяване на данък наследство на достатъчно заможните българи, които "притежават над средното за страната имущество".

Миков припомни, че в 39-ото НС, когато БСП също беше в опозиция, е настоявала за възстановяване на въпросния данък, но по време на изтеклия правителствен мандат, когато БСП бе начело на властта, е била възпирана от коалиционните си партньори ДПС и НДСВ.

Първо ще направим обществено допитване по въпроса, а след това ще се прецени какъв да е лимитът, над който ще се удържа данък за наследството, каза Миков.

"Може да е 300 000 лв., може да 400 000 лв. или 500 000 лв.", обясни той.

Сред другите законодателни приоритети на левицата са ускоряване на процедурата по актуализацията на бюджета в условия на криза, посочи Миков.

До последния си ден в управлението социалистите бяха против актуализация на бюджета, за каквато настояваха ГЕРБ и тогавашната дясна опозиция. След като спечели изборите, обаче, ГЕРБ се отказа да актуализира бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от България