БСП в София готова с шестима кандидати за районни кметове

Социалистите в шест района на София са утвърдили кандидатурите за районни кметове на БСП, съобщиха в понеделник от столичната организация на левицата. На местните избори наесен за първи път гласоподавателите ще определят и кметовете на райони в трите големи градове – София, Пловдив и Варна.

Имената на номинираните засега са одобрени само от районните съвети на партията. За район  „Лозенец” местната организация е утвърдила кандидатурата на бившия началник на Строителни войски о.р. ген. Радослав Пешлеевски. На парламентарните избори през 2001 г. той беше водач на листата на ДПС във Враца, а четири години по-късно – през 2005 г. - е на девето място в листата на соцпартията в 23-ти Многомандатен избирателен район - София.

Актрисата Цветана Платиканова, позната от детските програми „Патиланци” и „Лека нощ, деца”, е предложена за кмет на район „Средец”.

Социалистите са одобрили за кмет на район „Надежда” Цветанка Георгиева, която сега е общински съветник от БСП и председател на комисията по етика в СОС.

Утвърдени са още кандидатите за районни кметове в „Триадица”, „Искър” и „Слатина”.

От БСП - София съобщиха още, че за другите райони в София разговорите с коалиционните партньори по издигането на кандидати продължавали.

Всичките имена за 24-те районни кметове ще бъдат обсъдени от ръководството на Градския съвет на БСП на 20 август, а крайното решение за номинираните да се вземе на пленум на столичните социалисти в началото на септември.

Междувременно в понеделник стана ясно, че един по един кандидатите за кмет на София, лансирани от столичната организация на БСП, бият отбой и отказват включване в надпреварата. И депутатът от Коалиция за България Петър Кънев заяви в понеделник, че “не му влиза в плановете тази есен да се кандидатира за кмет”, както и че с него не са водени такива разговори.

Миналата седмица членове на ръководството на БСП-София заявиха пред Mediapool, че кандидатурата на бизнесмена отново става актуална.

“Не съм водил никакви разговори, предложението ме изненада”, коментира в понеделник пред Mediapool Кънев.

На въпрос дали няма да приеме номинация, ако такава бъде отправена от централното ръководство на БСП, депутатът каза, че това е малко вероятно.

Според социалисти Кънев и лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев през последната седмица са се срещали на някои събития, но за евентуална номинация “дори и намек не е имало”.

Представители на БСП поискаха “сложният ребус” с червения кандидат-кмет за София да не се прехвърля на Сергей Станишев и “Позитано” 20, а градската организация и лидерът ѝ Румен Овчаров “да си поемат отговорността”.

Миналата седмица БСП – София обяви, че столичните социалисти са харесали най-много Костадин Паскалев, Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Паскалев обаче заяви, че няма да се кандидатира, а за двамата министри се предполага, че имената им са пуснати за отвличане на вниманието.

Представител на столичните социалисти потвърди, че Овчаров непрекъснато водел разговори със Станишев и други членове на партийното ръководство. Очаквало се дори във вторник да се прибере за няколко часа от морето, за да присъства на заседанието на Изпълнителното бюро (ИБ), което отново ще обсъжда и евентуално одобрява кметски кандидатури за страната.

В редиците на левицата се говори, че след като “стигат до задънена улица” и с Кънев, ще активизират преговорите и със Стоян Сталев, бившият посланик на България в Анкара, който бил “харесван от по-широк кръг партии и личности, а не толкова теснопартиен”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?