БСП в София наказа с мъмрене критиците на Овчаров

Таня Петкова

Градската организация на БСП наказа с мъмрене членовете на партията Божидар Димитров, Илия Божинов и Димитър Иванов и се разграничи от публичните им действия и изявления, които те са правили срещу организацията и лидера ѝ Румен Овчаров. Проф. Димитров и Божинов са членове на градския съвет на БСП – София, Димитър Иванов е шеф на медийната група, издаваща вестник „Земя”.

Това решение бе взето на заседание на организацията в понеделник. В него се казва дословно, че „градската организация на БСП оценява като необективни, необосновани и погазващи партийната етика публичните изяви към градската организация и нейните ръководители и се разграничава от техните действия”.

Тримата смъмрени бяха сред най-силните вътрешнопартийни критици на Румен Овчаров като лидер на градската структура на БСП, която е най-голямата в партията. Те го обвиняваха в загубата на кметските избори в София през 2005 г. и не застанаха на негова страна, когато избухна скандалът между Овчаров в качеството му на министър на икономиката и енергетика и шефът на националното следствие Ангел Александров.

Още на предния пленум на градската организация, който се проведе неотдавна, имаше нагласа за сваляне на политическото доверие от Божинов, но тогава това му се размина. Дори са се чули гласове за изключването му от БСП. По устав обаче такава мярка може да бъде взета само от първичната партийна организация, в която той членува.

БСП – София е дало мандата на предизборния щаб да води широки преговори за коалиционно явяване на местните избори. В щаба влизат Румен Овчаров, Жельо Бойчев, Митьо Райковски, Гергана Алексова, Альоша Даков и др.

Александър Перпенлиев е новото попълнение в Изпълнителното бюро на БСП – София. Той влиза на мястото на Деница Златева, която беше кандидат за евродепутат.

Споделяне

Още от България