БСП: Въпросът с импийчмънта на Първанов не “стои сериозно”

Въпросът за импийчмънт на президента “не стои достатъчно сериозно в общественото пространство”, заяви секретарят на БСП Антон Кутев по повод стартиралата подписка на опозицията. Гражданското сдружение “Анна Политковская” настоява Георги Първанов, който е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност, да си подаде оставката. В понеделник депутатът от ДСБ Нено Димов обяви, че започва събиране на подписи, за да се стартира процедура в парламента за предсрочно освобождаване на държавния глава.   

Според Антон Кутев гражданските организации търсят “самоиндентификация” с инициативата си.

ДСБ подкрепя исканията на гражданските организации, които протестираха пред президентството за отстраняване от длъжност на президента, но все още не е ясно как ще процедират с подписката, която организира Нено Димов. Това заяви във вторник депутатът от ДСБ и лидер на СДС – София Атанас Атанасов.

В конституцията са заложени две възможности, по които може да се иска импийчмънт на президента. Първата е, ако той е извършил държавна измяна, а втората е, ако чрез своите действия е нарушил конституцията. Според текста на искането, лансирано от Димов, Първанов е извършил и двете. Този извод се прави въз основа на вече установената му принадлежност към структурите на бившата ДС.

Решението на ДСБ за подписката ще бъде взето след началото на есенната сесия на парламента. Атанасов призова всички организации, “които изповядват антикомунистически ценности, да се включва в инициатива и да подкрепят гражданите”.

“Ние смятаме, че обществото е това, което трябва да упражни натиск над държавния глава”, обясни депутатът.

Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ обясни, че лично той е резервиран по отношение на това доколко политическите партии трябва да се намесват в подобни граждански инициативи. “Все пак, ако тези хора виждат в ДСБ своята парламентарно представена партия, не се съмнявайте, че ще направим какво се поиска от нас”, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?