БСП вдигна на 2.2 млрд. лв. годишните разходи за бизнес програмата си

Владислав Горанов изчисли, че 4.2 млрд. лв. трябват на социалистите само за старта на предизборните обещания

Драгомир Стойнев, сн: БГНЕС

БСП ревизира изчисленията си за необходимите годишни бюджетни средства, за да реализира предизборната си икономическа програма, и ги повиши с 300 млн. до 2.2. млрд. лв. Това стана ден след като във вторник лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че са нужни 1.9 млрд. лв. годишно за реализацията на обещанията, които според Реформаторския блок са пладнешки обир за 14 млрд. лв.

Програмата на БСП е изпълнима и предвиждаме да бъде на стойност не повече от 2.2 млрд. лв. на година., заяви Драгомир Стойнев, член на Изпълнителното бюро на БСП, на свикан брифинг в отговор на изчисления и коментари на ГЕРБ относно стойността на предизборната програма на левицата.

Стойнев обяви, че парите за финансиране на мерките щели да дойдат от икономически ръст, който бил манипулиран от ГЕРБ още при структурирането на бюджетите на страната.

БСП няма да увеличава данъците, а единствено ще направи първите стъпки към семейно подоходно облагане и хората с доходи над 10 000 лв. на месец ще се облагат с 20 процента данък, посочи той. Според него средната класа нямало да усети тежест.

Няма да нарушим закона за публичните финанси и да имаме повече 3% дефицит, заяви Стойнев, който бе министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски. Държавата трябва да бъде в помощ на родната икономика, посочи той относно намеренията на левицата да налее 500 млн. лв. във Фонд "Индустрия" и да увеличи бюджета на фонд "Иновации" до 150 млн. лв.

Европейските средства трябва да подпомагат националното финансиране, не да го заместват. Така се развиват англосаксонските държави и големите държави в Азия, посочи още Стойнев и обвини опонентите от ГЕРБ, че не предвиждат абсолютно нищо в следващите години.

Колегата му Жельо Бойчев припомни, че в предложената през декември тригодишна бюджетна прогноза е предвидено минималната работна заплата да остане 460 лева през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. "Кога лъжете? Когато подписвахте този документ и го гласувахте в парламента, или един месец след това, когато се сетихте, че може да има политика за доходите", попита той през медиите ГЕРБ.

По-рано през деня бившият финансов министър Владислав Горанов изчисли пред журналисти, че за да бъдат изпълнени всички обещания на БСП, само за една година ще трябват близо 4.2 млрд. лв. допълнително в бюджета. Според Горанов нулевият данък върху печалба за млади предприемачи ще струва на бюджета около 200 млн. лв., за заплата от 920 лв. за млад учен трябват 30 млн. лв., а облекченията за деца на работещи родители ще глътнат 370 млн. лв. Предоставянето на помощи за учениците от социално слаби семейства и във втори, трети и четвърти клас ще коства на бюджета 36 млн. лв., а за преизчисляване на пенсиите ще са необходими 1.7 млрд. лв., пресметна Горанов. Ако се вдигнат минималните възнаграждения в сектор "Сигурност", трябват допълнително 100 млн. лв., а евентуално отделяне на 1% от БВП за наука ще излезе 500 млн. лв., допълни той.

Бившият финансов министър коментира като абсурдна възможността държавата да накара банките да отпускат безлихвени ипотечни кредити на млади семейства за първо жилище, а държавата ще трябва да поеме размера на лихвата, ако иска да прилага тази мярка. Необходимите пари за това обаче зависят от състоянието на банковия пазар и движението на лихвите като цяло.

Според Горанов БСП не може да осигури друго финансиране за предизборните си обещания, освен оставените резерви в хазната. Друг вариант е да вдигнат данъка върху добавената стойност на 30 процента, ако повишат двойно корпоративния данък и данъка върху доходите на физическите лица, смята финансистът..

"На БСП не им е силата да събират приходи в бюджета. Върви се към изхарчване на натрупаните резерви. Или нямат намерение да си изпълняват обещанията, или в момента, в който докарат държавните сметки до изключително негативен развой, ще извадят увеличение на данъците", обобщи Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес