БСП вече е "за" задължително гласуване заради контролирания вот на ДПС

Лютви Местан смята, че предложението ще навреди на цялата политическа система

Лютви Местан, сн. БГНЕС

БСП вече е за задължително гласуване заради мощния контролиран вот в полза на партии като ДПС, заяви зам.-председателят на левицата Янаки Стоилов, докато лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди, че задължителното гласуване ще навреди на неговата партия, но и на цялата политическа система.

 

"Определени лица, в това число криминално проявени и осъдени, са осъществявали мощния контролиран вот за утвърдени партии като ДПС, а също и за политически сили, които претендират да са нови", коментира Стоилов в четвъртък пред бТВ.


Той уточни, че знае за случаи от своя избирателен район (Враца), като в някои случаи хора с влезли в сила присъди са излизали от затвора, за да се изявяват като изборни брокери.

 

”Задължителният вот ще навреди на ДПС. Той ще навреди на политическата система и няма да излекува нито един порок, а ще го задълбочи”, заяви Лютви Местан в парламента, който в четвъртък трябваше да обсъди провеждането на референдум за изборните правила, включително задължителен вот, но заседанието пропадна поради липса на кворум.

 

Освен всичките си други противоречия, от седмица БСП и ДПС са разделени и по въпроса за задължителното гласуване, срещу което и двете партии бяха принципно против. Лидерът на социалистите Сергей Станишев пое рязък курс към задължително гласуване, което се смята, че би намалило относителната политическа тежест на ДПС, след като Местан оттегли подкрепата си за кабинета и се обяви за предсрочни избори.

 

Така БСП се оказа в един лагер с ГЕРБ, които от миналата година искат да се въведе задължителен вот.

”Ако все пак се въведе задължително гласуване, което най-вероятно ще се случи, защото пред очите си виждам едно много мило съгласие сред останалите политически сили...,ви уверявам, че са им много грешни сметките”, коментира Местан.

Той окачестви като цинична тезата, че със задължителното гласуване ще се повиши легитимността на централната власт.


"Ако имаме проблем със своята представителност и предвид ниската избирателна активност, тя не е висока, на първо място трябва да търсим причината в нас самите, да реформираме себе си и партиите си, за да ги направим по-атрактивни, по-ефективни, да спечелим доверието на гражданите и това да доведе до по-висока избирателна активност,а оттам и до по-висока представителност”, каза лидерът на ДПС.

 

Той не пропусна да отбележи, че ДПС е единствената партия, която има отчетливо мнение по въпроса за задължителното гласуване и останалите три въпроса за референдума за промяна на избирателната система, която предложи президентът.

 

"Уж всички искат референдум, но май не съвсем", заключи Местан, след като НС не събра необходимия кворум за заседание.

ГЕРБ и "Атака" провалиха дебата по референдума

Заседанието на парламента се провали, след като за поредна сутрин в 9.00 нямаше нужния кворум от 121 депутати. В залата бяха само представителите на БСП и ДПС. От ГЕРБ обикновено не участват в сутрешната регистрация, а този път и депутатите от "Атака" не се включиха.

Председателят Михаил Миков предупреди, че "въпросът за референдума е важен" и насрочи повторна регистрация в 9.10 ч., когато се регистрираха едва 112 души.

Депутатите трябваше да разглеждат искането на президента Росен Плевнелиев, подкрепено от инициативен комитет, събрал над 460 хил. подписа, за организиране на национален референдум за избирателната система.

"Доста странно е, че колегите от ГЕРБ, които искаха да се включи тази точка в дневния ред, провалиха заседанието", каза Миков след неуспешната регистрация. А пред журналисти увери, че ще насрочи извънредно заседание, като не е изключено още в петък да предложи и разискване за изборния референдум след гласуването на вота на недоверие срещу кабинета за финансовата политика.

Според Миков депутатите на ГЕРБ не са очаквали, че БСП ще подкрепи допитване за задължителното гласуване и сега всячески се опитват да блокират референдума.

Нормалното парламентарното поведение е, ако подкрепяш една идея, да влезеш в пленарната зала, да се обосновеш и да гласуваш "за". Те са "за" референдум, но на практика бламират гласуването, коментира и зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) . "Може би си правят тънки сметки, свързани със сроковете или с редакцията на въпросите, но можеха да дойдат и от парламентарната трибуна да го заявят честно и открито", възмути се тя и обвини опозицията в "недостойно, шизофренично поведение".

Няма да влезем в залата, защото за всички е ясно, че този парламент е изчерпал абсолютно всякакъв потенциал за каквато и да било законодателна дейност, заяви по-късно пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Не ние сме отговорни за кворума в 42-то НС, бе другото дежурното оправдание, произнесено от Цецка Цачева. Тя намери умисъл в това, че преди дени управляващите са осигурили кворум за избор на членове на Сметната палата, а сега за референдума – не.

Цачева каза, че ГЕРБ са "за" референдум, но щом парламентът не работи, той може да се организира след консултации при президента в рамките на насроченото за следващата седмица заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"След като г-н Станишев обяви пред всички, че са "за" задължително гласуване, вчера в правната комисия Янаки Стоилов обясни, че всъщност подкрепят задължителния вот, но само за гражданите в България, останалите, които са в чужбина, не ги припознават като такива, поради което отказаха електронното гласуване и не подготвиха проект на решение за референдум, част от който е и електронният вот", разясни още Цецка Цачева.

 

Тя обаче увери, че ГЕРБ ще настоява дебат за националното допитване да има. От партията предлагат то да се проведе заедно с предсрочните избори. Според Цачева, няма време за
промяна в Конституцията и Изборния кодекс.

Споделяне

Още по темата

Още от България