БСП вече не иска коалиция с АБВ за президентските избори

Ивайло Калфин: БСП днес загуби изборите

Снимка: БГНЕС

Ръководството на БСП е отхвърлило коалиционното споразумение за президентския вот, предложено от АБВ, тъй като хората на Първанов са настоявали в него двете партии да бъдат равнопоставени. За сметка на това социалистите ще предложат те да издигнат Румен Радев за президент, а кандидатурата му да бъде подкрепена от Инициативен комитет. Това стана ясно във вторник след заседание на Изпълнителното бюро на левицата.

"Решихме да не продължаваме преговорите с АБВ за обща коалиция за президентските избори", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция.

Тя обясни, че БСП е получила от АБВ проект за коалиционно споразумение, което обаче не отговаряло на тяхната представа. "Ние не сме равнопоставени партии, нашият кандидат не е равноотдалечен", обясни тя, като акцентира, че ген. Радев е кандидат на БСП.

Нинова добави, че няма да се превръща в Бойко Борисов, който "търпи прищевките на Реформаторския блок“.

Преди седмица БСП издигна за президент бившия командир на военната авиация ген. Румен Радев. Името му бе подкрепено и от партията на Георги Първанов АБВ. Междувременно от столетницата заявиха, че ще се явят на президентския вот в широка коалиция, но много партийци са против съюза с формацията на Първанов.

Нинова днес каза, че формацията ѝ е приела "всички провокации". "В името на голямата цел да се махне това управление на страната, ние досега приемахме колегиална и почтена позиция. След решението на Националния съвет от миналото заседание, което ни възложи да продължим разговорите с партии, съюзи и НПО ние го направихме", посочи тя.

Тя допълни, че от БСП предлагат кандидатурата на ген. Радев да се подкрепя от инициативен комитет. И покани АБВ да се включат в този комитет, ако желаят. Нинова изтъкна, че по този начин генералът ще бъде подкрепен и от обществени организации, а не само от партии.

Малко по-късно през деня заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин заяви: "БСП днес загуби изборите". Това бе и единственият партиен коментар във вторник.  Очаква се партията на Първанов да обмисля поведението си до утре, когато ще обяви намеренията си. 

Самият ген. Радев бил запознат с новото развитие на ситуацията и декларирал съгласие да получи подкрепа от Инициативен комитет.

Нинова припомни, че двете партии имат различия и от политически характер, като например това, че АБВ са се обявили за президентска република.

По неофициална информация от АБВ са сондирали възможността коалиционното споразумение с БСП да включва и текстове за бъдещи общи действия за евентуални предсрочни избори. От левицата обаче са категорични, че няма да дадат мандат на Нинова за подобна договорка.

"Това на практика би подчинило БСП на Първанов. Той вече искаше да се върне начело на партията, отказа се, а сега търси вариант да влезе през задния вход", казаха неофициално от БСП.

Преди седмица левицата одобри очаквано бившия главнокомандващ Военно въздушните сили ген. Румен Радев за кандидат-президент. След пленума на партията Янаки Стоилов намекна, че това се е случило под натиск от ръководството, а дни по-късно бившият лидер на БСП Михаил Миков директно заяви, че кандидатурата е наложена от ръководството. В средите на социалистите се твърди, че генералът е лична номинация на Георги Първанов, която е трябвало да бъде наложена от ръководството на БСП в партията.

Друга тема, по която има разминаване между АБВ и БСП, е името на кандидата за вицепрезидент. Социалистите твърдят неофициално, че от АБВ са настоявали това да бъде историкът Андрей Пантев. На „Позитано“ обаче не са одобрили идеята и по-скоро не биха приели номинация му. "Той винаги е бил Първановист, и кандидатът ни е човек на Първанов, излиза че нас ни ползват само за параван", коментираха от ръководството на левицата и добавиха, че за вице на Радев най-вероятно ще бъде излъчена евродепутатката Илияна Йотова.

Като аргумент от БСП посочват, че Йотова би допълнила политически профила на Радев. "Тя е с ясна политическа принадлежност, евродепутат, може да говори за геополитика, за кризата в Европа и бежанския проблем, а това ще са основните теми на кампания

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?