БСП вероятно ще излъчи Янаки Стоилов за зам.-председател на парламента

Социалистите още чакат ГЕРБ да определят къде, кога и в какъв формат да преговарят за кабинет

Янаки Стоилов. Сн. БГНЕС

Въпреки че преди малко повече от седмица Националният съвет на БСП даде мандат на лидера на партията Михаил Миков за "пълна промяна" в тясното ѝ ръководство, никой не очаква той да стори това на предстоящия в неделя пленум.

На форума ще бъдат взети неотложни решения, изискващи одобрение от Националния съвет – да се гласува ръководството на парламентарната група на "БСП – Лява България" и да се одобри кандидатурата ѝ за зам.-председател на Народното събрание (НС), какъвто пост се полага на всяка от формациите в НС.

За зам.-председател на НС най-вероятно ще бъде номиниран Янаки Стоилов, заявиха източници на Mediapool от ръководството на БСП. Като втора политическа сила с 39 депутати при 84 за ГЕРБ, социалистите няма да оспорват правото на победителя в изборите да посочи свой председател на НС, чието първо тържествено заседание ще е в понеделник.

Мая Манолова, която се очакваше да остане зам.-председател на парламента като в предходния мандат, е "в немилост", заради преференциалното гласуване, залегнало в Изборния кодекс, чийто автор бе тя. "Манолова едва ли ще получи партиен пост скоро, тъй като цялата БСП ѝ е бясна, заради недействителните бюлетини, които можеха да ни донесат поне още един или два мандата", казват социалистите.

По най-актуалния въпрос – дали и под каква форма БСП да участва в бъдещото управление начело с ГЕРБ, решение едва ли ще бъде взето, твърдят от "Позитано".

"Ще бъдем спретната опозиция", а когато има съвпадение по някои закони, ще ги подкрепяме, коментираха социалисти.

Междувременно лидерът на БСП Михаил Миков информира в петък следобед, че все още очакват от ГЕРБ да определят къде, кога и в какъв формат да се проведат консултациите им за съставяне на правителство. От партията на Бойко Борисов заявиха преди ден, че няма проблем срещата да е в парламента, както настояват БСП, а не в централата на ГЕРБ, където по-рано тази седмица имаше преговори с Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

По думите на Миков обаче у нас няма условия за голяма коалиция: "Много неща се изговориха, за големи коалиции, ама изборите не дадоха възможност за голяма коалиция. С малки резултати на изборите - 84 (депутати на ГЕРБ - бел.ред), 39 (на БСП) трудно се решава по аналогия въпроса с голямата коалиция. И затова изчакайте малко, намесиха се трети, четвърти, пети партньор, текът някакви консултации. Ние отстояваме нашите предизборни ангажименти. Ние ще участваме в консултации, ако се определи мястото, часът и форматът. Ако кажа тези неща на вас, защо да ходя на консултации?".

БСП планират до две седмици след сформирането на парламента новият председател на партията да направи промени в Изпълнителното бюро, което в момента работи в оставка. Нагласите са, че смените по-скоро ще са козметични, независимо от разразилите се вътрешни битки и искания за оставката на цялото бюро, най-вече на Димитър Дъбов.

Споделяне

Още по темата

Още от България