БСП видя в Плевнелиев Мартин Лутър – Кинг

Станишев с опит да се вклини между премиер и президент

Ден след като новоизбраният президент Росен Плевнелиев се закле в парламента и произнесе реч, подходяща за глава на изпълнителната власт, левицата видя в изявлението удобен случай да привлече държавния глава на своя страна срещу партията, от която той доскоро бе министър – ГЕРБ.

Левицата видя в изявлението на новия президент Росен Плевнелиев стила на Мартин Лутър Кинг и изрази готовност за партньорство по национални цели.

“Ако президентът Плевнелиев има волята, желанието, намерението действително да работи за национални цели, той в лицето на водещата опозиционна политическа сила ще намери партньор", заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в декларация относно заявените приоритети от новия държавен глава Росен Плевнелиев.

“Действително в стила на Мартин Лутър Кинг Плевнелиев направи усилието да каже своите приоритети и неслучайно акцентира върху икономическото развитие и растеж, само че за последните две и половина години няма сериозни постижения в тази област", заяви лидерът на БСП.

Според него тъкмо обратното - правителството на ГЕРБ целенасочено, в интерес на едри монополи и фирми, близки до него, разрушава самата основа на пазарната икономика и конкуренцията.

"За първи път от две и половина година чух от представител, избран от ГЕРБ, да се признае, че в страната за последните 20 години е свършено нещо положително и че правителството на ГЕРБ не започва от нулата", заяви още председателят на БСП. По думите му това показва желание да има действително приемственост в работата на институциите и да се признават постиженията на страната ни от предишния период.

Очевидно търсещ основание за конфликт между Плевнелиев и Борисов Станишев отбеляза също, че за първи път от представител, излъчен от ГЕРБ, се признава, че по много показатели България пада в европейските класации, както и че корупцията поставя много остри проблеми, а няма сериозни постижения.

Според лидера на БСП нямало как Плевнелиев да изпълни поставените от него цели до 2020 година, ако на власт е правителството на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България