БСП вкара бюджет 2005 в Конституционния съд

В четвъртък левицата поиска от Конституционния съд да обяви за незаконен бюджет 2005. Под искането, за което БСП обяви предварително още в края на миналата година, са се подписали 48 от 49-те депутати на Коалиция за България,съобщи заместник-председателят на парламента и на групата на левицата Любен Корнезов.

Той заяви, че левицата атакува държавния бюджет основно по пет пункта.

На първо място социалистите посочват записания в бюджета държавен заем от близо 40 млн.евро от австрийска банка за построяването на нова детска болница в София, без Народното събрание да е дало разрешение за това кредитиране.

Като втора причина са посочени появилите се изведнъж 130 млн.лв. нови разходи, при второто четене на закона за бюджета, свързани с пазарлъците на Новото време с НДСВ и ДПС. Корнезов заяви, че и левицата е за обезпечаването на българското образование, в което перо бяха записани тези средства, но за целта трябва ясно да се знае точно къде отиват парите. Третия аргумент на БСП е бюджета на съдебната власт. Според социалистите, МС противоконституционно е сезирал парламента със закона за държавния бюджет, защото закона за устройството на бюджета изисква становище на кабинета, а такова не е имало.

Корнезов припомни, че Коалиция за България не е подкрепила бюджет 2005 както на първо, така и на второ четене, защото смята, че той е антисоциален и не стимулира развитието на българската икономика и общество.

Споделяне

Още от България