БСП внася алтернативен проектобюджет

БСП внася алтернативен проектобюджет

С уговорката, че не "таи особени надежди за приемането му“, БСП внася в парламента алтернативен проектобюджет за следващата година, в който приходите са с 1.260 млрд. лв. повече, отколкото в бюджета на управляващите. Това съобщи във вторник след заседание на Изпълнителното бюро на партията лидерът ѝ Сергей Станишев.

Той използва случая да обвини ГЕРБ, че "в много отношения държавата е на автопилот и застинала в очакване на Годо“.

Станишев посочи и от къде могат да дойдат по-големите приходи в държавната хазна. На първо място в "условията на несигурност“ да не се намалява с 2% осигурителната тежест, тъй като така ще бъдат загубени 400 млн. лв. Увеличаването на прага на самоосигуряващите се лица от 260 на 420 лв. също ще ощети хазната. Затова предложението на левицата е той да е 340 лв.

"И аз, и експертите на БСП смятаме, че бюджетът за следващата година се основава на лъжливи прогнози. Съзнателно е занижен и Брутният вътрешен продукт (БВП). Правителството е заложило за следващата година спад от 2 процента, а повечето европейски страни започват да излизат от кризата, което ще повлияе и върху нашата икономика“, коментира Станишев. По думите му реалният БВП е около 66 млрд. лв.

Приход в бюджета от 100 млн. лв. може да дойде и от продажбата на емисии въглероден двуокис. Средствата ще отидат предимно за различни екопроекти в цялата страна – 50 млн. лв. и другите 50 млн. за жп транспорт, който е и на-екологичният.

"Фискалният резерв трябва да се пази доста внимателно. Той трябва да не е повече от 6.8 млрд. лв.“, смята бившият министър-председател.

Според него минималната работна заплата трябва да скочи от 240 на 280 лв., което ще струва на бюджета 120 млн. лв. Левицата предлага още в разходната част допълнителни социални плащания – 65 млн. лв. за активна политика в сферата на пазара на труда и 60 млн. лв. за хора с увреждания.

БСП смята, че от предвидения доста голям резерв в националната здравна каса могат да бъдат заделени 380 млн. лв., които да отидат да болнична помощ, за онкоболни и за спешна медицинска помощ. С 50 млн. лв. могат да се увеличат и разходите за научни изследвания.

Станишев коментира още, че ако предложенията им не бъдат взети предвид от управляващите, бюджетът ще "обрече българина на несигурност, обедняване и масова безработица“.

Споделяне

Още по темата

Още от България