БСП внася контрапроект за замразяване на пенсионната възраст

АБВ е основна мишена в обвиненията към кабинета за "десен" и "реваншистки"

БСП внася контрапроект за замразяване на пенсионната възраст

БСП е готова със свой проект за пенсионната реформа с искане за замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране, съобщиха от партията след неделния си пленум, който е обсъждал как социалистите да възстановят позициите си след срива на парламентарните избори миналия октомври.

"БСП трудно ще приеме увеличаването на стажа и на възрастта на работещите. Считам, че когато едни хора, които са работили, трудили, преживяли са годините на преход, които бяха изключително несправедливи, трудно могат да понесат същото това поколение още едно увеличаване на стаж и възраст, както се предлага от министър Калфин. А ние считаме, че трябва да има замразяване на стаж и възраст и гъвкави форми за пенсиониране на хората на труда", заяви депутатът Драгомир Стойнев след първото заседание на Националния съвет на БСП през тази година.

По време на кабинета "Орешарски", съставен с мандат на БСП, бяха спрени всички зачатъци на реформи в социалната сфера и здравеопазването, а възрастта за пенсиониране бе замразена. Докато бяха на власт, социалистите не предложиха проект за пенсионна реформа, но се канят да направят това сега, в качеството си на опозиция.

В проекта за пенсионна реформа, представен преди дни от вицепремиера Ивайло Калфин (АБВ), се предвижда плавно увеличение на възрастта за пенсиониране, както и на осигуровките, срещу което пък категорично възразяват работодателските организации, както и ГЕРБ. В същото време финансовата дупка в държавното осигуряване неудържимо се разраства, без да е ясно от какви източници може да се запълни.

Пленумът на БСП е решил да свика в началото на април заседание на 48-ия Конгрес на партията, който да се фокусира върху местните избори през есента. Въпросът дали да приемат предложението на АБВ за съвместни кандидатури на вота, не бил обсъждан. Както стана известно, част от социалистите като Мая Манолова, Ангел Найденов, Кирил Добрев и др., са настроени позитивно към такава стъпка, но председателят на БСП Михаил Миков предупреди, че всички трябва да се съобразяват с официалните решения на партийното ръководство, които тепърва ще бъдат взети.

От изявленията на Миков и колегите му стана ясно, че основният предизборен коз на БСП ще бъде да громи сегашното правителство като "крайно дясно" и "националистическо". Основната мишена се очаква да бъде партията на Георги Първанов АБВ, която успя да отцепи много гласове на левицата и да влезе в сегашния парламент, където се подреди сред управляващото мнозинство на ГЕРБ.

Миков обяви пред Националния съвет на партията, че за краткото си управление четворната коалиция води дясна политика с елементи на реваншизъм.

Бившият лидер на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че е важно днес да има ясна позиция на партията за програмата на правителството: "Много периферно са засегнати най-основни въпроси на страната като бедността, липсата на работа, реалното икономическо развитие в дясната програма и всички, които застават зад нея, се ангажират с една дясна политика".

Михаил Миков коментира, че политическите задачи пред партията са усилване на работата по приоритетите, свързани със защита на социалните права, утвърждаване на социална държава, законодателна дейност, насочена към намаляване ефектите от крайнодясното управление на четворната коалиция. Основни за БСП са Законът за Народната просвета, данъчните закони и внасяне отново на закона за прогресивно подоходна облагане, законодателна дейност в здравеопазването. Миков заяви, че левицата ще участва активно в обсъждане за пенсионната реформа и законите, свързани с подобряване на съдебната власт.

Бойко Великов представи някои от проблемите, които стоят пред БСП. Един от тях политическата идентичност на партията, вторият проблем е диалогът на БСП с обществото.

Има нужда от промяна на публичният образ на БСП включително насочен към младите и хората в активна възраст, каза Великов.

Предвижда се промяна в медийната политика - по-убедително и въздействащо представяне на позиции и алтернативи, по-активно използване на социалните мрежи и предприемане на действия за по-широка комуникация чрез телевизионен канал.

Сред мерките е записано още, че национални и местни коалиции ще се създават на принципна, а не на конюнктурна основа, на базата на критерии и стандарти за лява политика.

Политическите съюзи не трябва да са единствено и само, за да спечелиш изборите, каза Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?