БСП внася самостоятелно вота на недоверие

ДПС щяло да го подкрепи със свои си аргументи

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

БСП ще внесе самостоятелно на 17 януари мотивите си за гласуване на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради корупцията, съобщи след среща с ДПС в четвъртък лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя обяви, че това решение е било взето още предишния ден на  изпълнително бюро на БСП и не е защото ѝ е била отказана подкрепата на Движението за права и свободи, което първоначално планираше да се присъедини към исканата оставка на кабинета на ГЕРБ, но в последствие почетният лидер на партията Ахмед Доган каза, че няма алтернатива на ГЕРБ в управлението на страната.

На ДПС ще бъде оставено решението дали да подкрепи в пленарна зала искането за оставка на правителството.

Нинова каза, че левицата е решила да внесе самостоятелно искането за вот на недоверия, тъй като БСП не е съгласна с думите на Доган, че няма партия, която да поеме властта от ГЕРБ. Тя отрече ДПС да са отказали подкрепата си след думите на Доган.

Малко по-късно заместник-председателя на парламентарната група на Движението Йордан Цонев обясни пред журналисти, че партията му ще подкрепи вота, но “със свои си аргументи”.

По думите му решението на БСП сама да внесе искането за оставка на управлението показва “опозиционна култура”. Според него социалистите на практика потвърдили думите на почетния председател на движението Ахмед Доган, които пък Нинова ползва за аргумент да се откаже от формално сътрудничество с ДПС.

На въпрос дали всъщност изказването на Доган не е предизвикало решението на социалистите, Цонев каза, че то е “снимка на ситуацията”.

Народният представител припомни всички постигнати договорки с левицата в края на миналата година и уточни, че въпреки тях едва днес БСП ги информирали за идеята им да внесат самостоятелно вота. “Ако нямаш коалиционна култура в опозиция, няма да имаш и в управлението”, допълни Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?