БСП внася в НС предложение да преговаряме за руската ваксина Спутник V

Здравният министър потвърди, че бихме я ползвали само с европейско разрешение

БСП внася в НС предложение да преговаряме за руската ваксина Спутник V

Внасяме проект на решение в парламента българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина Спутник V. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата в петък.

"Първият път правителството се скри зад решение на Народното събрание. Поиска от нас да одобрим действия на правителството за сключване на споразумения за покупка на ваксини. Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България", заяви Нинова. БСП настоява Народното събрание да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник V.

Тя настоя това да се случи преди разпускането на Народното събрание.

"Очакваме от ръководството то да бъде включено спешно в програмата. В обратен случай ще упражним правото си и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос", заяви Нинова.

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова в страната има много желаещи да се ваксинират, но е налице недостиг на ваксини.

"Извиха се опашки в София, в големите градове. Какво се оказва обаче впоследствие? Няма ваксини, карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксини. Вашата некомпетентност и хаотичност ще се отрази дългосрочно не само на здравния статус на населението. Държави, които напреднаха в този процес, ще възстановят по-бързо икономиките си и ножиците между нас и тях ще се отворят драстично“, коментира тя.

"Корнелия Нинова лобира за един учебник и за една ваксина, а на този фон твърди, че категорично се противопоставя на подобни явления", коментира в отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. "Системният саботаж на БСП на действията на правителството както по отношение на противоепидемичните мерки, така и срещу ваксинационния план, не е в интерес на държавата", каза още тя. По думите ѝ е типично поведение на лидера на БСП е да се яви за краткотраен гастрол в пленарната зала с поредната декларация, която е разминаване между думи и дела

Ангелов: Ще я ползваме само с европейско разрешение

По време на парламентарен контрол в края на януари здравният министър Костадин Ангелов вече допусна България да прибегне до внос на ваксини от държави извън ЕС, но само ако са получили европейско разрешение. В петък той потвърди тази своя позиция в коментар на искането на БСП: "Държавата е част от ЕС. ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам“.

Европейско разрешение за Спутник V обаче не се очаква в близко бъдеще, тъй като за нея не са внесени документи за преглед в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Макар че от руска страна заявиха, че са във връка с ЕМА и ще кандидатстват за преглед и одобрение на продукта, от ЕМА обявиха, че това не е било направено.

За да ползва руската ваксина, България би могла да издаде разрешение за употребата ѝ, ако производителят поиска такова. Това вече беше направено от Унгария, която купи 2 млн. дози от Спутник V. Засега обаче този вариант не стои на дневен ред за българските власти.

EК вече излезе с позиция, че държавите от ЕС имат свободата на собствена отговорност да се снабдяват с ваксини в отговор на въпроси, свързани с руската ваксина "Спутник V".

Според публикувано в Lancet рецензирано проучване руската ваксина Спутник V е с 91.6 процента ефективност в защитата срещу симптоматичен Covid-19.

Данните са от проучване във фаза 3, обхващащо почти 20 000 участници в редица болници и клиники в Русия, които са участвали в двудозова схема. Започвайки от 21-вия ден след първата доза, има 16 случая на симптоматичен Covid-19 във ваксиналната група срещу 62 случая в плацебо групата. Няма случаи на "умерени или тежки" коронавирусни инфекции във ваксинираната група 21 дни след първата доза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?