БСП внесе Бюджет 2018 в Конституционния съд

Жельо Бойчев

Депутати от групата на "БСП за България" внесоха жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Нарушен е чл.88 от българската конституция, където ясно е разписано как се приема всеки закон - на две четения. Искаме процедурата по приемането на Закона за държавния бюджет да бъде обявена за противоконституционна", коментира зам.-председателят на парламентарната група на левицата Жельо Бойчев.

Социалистите очакват КС да се произнесе положително, защото управляващите са обезсмислили дебата и процедурата по приемането на бюджета. "Направиха го с аргумента, че предложенията на опозицията нарушават финансовата рамка, зададена от министъра на финансите", каза Бойчев. Той бе категоричен, че България е парламентарна република и българският парламент може да прави предложения и промени по бюджета.

Филип Попов обясни, че става въпрос за предложението на Васил Антонов от левицата да се отпуснат пари за катедралния храм "Св.Александър Невски" и за Зографския манастир в Атон. По думите му, ако КС отсъди положително по жалбата на БСП, чл.6 ще трябва да се преразгледа.

"Управляващите нарушиха Конституцията, изключително неприемливо е, че те посягат на православната вяра на българите, тъй като ставаше дума за 1.13 млн. лв.", добави Румен Гечев. Тексът първоначално бе приет по време на среднощното заседание на парламента по бюджета, но на трето гласуване на другия ден бе отхвърлено. Въпреки това няколко дни след охвърлянето на средствата в закона правителството отпусна около милион лева за храмовете със свое постановление.

Споделяне

Още от Бизнес