БСП внесе мораториум върху строежите по Черноморието

БСП внесе мораториум върху строежите по Черноморието

Парламентарната група на БСП е внесла в парламента проекторешение за налагане на мораториум върху всички разпоредителни сделки и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици.

 

Това съобщи в четвъртък на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на Коалиция за България и на БСП Сергей Станишев.

 

Предлага се мораториумът да обхваща Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.


От левицата настояват още МОСВ да обяви тези плажове за защитена територия - национален парк "Българско Черноморие".

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев Станишев посочи, че в проекторешението ясно са записани задълженията за изработване на специализирани карти на Черноморското крайбрежие. Също така се предлага регионалното министерство да се задължи да предприеме мерки за създаване на регистър на имоти - частна или публична държавна собственост, разположени на разстояние до 2 км от брега, добави той.

Депутатът Димчо Михалевски обясни, че мораториумът ще действа докато се изработи и приеме националният парк "Българско Черноморие".

 

По този начин Коалиция за България поде инициативата на групата в защита на Черноморието, която организира и два протеста в София и страната, които събраха хиляди хора.

 

Повод за недоволството стана поредното строителство по девствените плажове в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България