БСП внесе обречен вот на недоверие към кабинета

Точно в 12 ч. в четвъртък лидерът на БСП Сергей Станишев внесе в деловодството на Народното събрание искане за вот на недоверие на правителството заради социалната му безотговорност. По думите на Станишев, дискусиите по вота в пленарна зала ще бъдат на 11 март, а ден по-късно ще се проведе и гласуването.

Това е последният опит на БСП да попречи на членството на България в НАТО и пореден опит на социалистите да отдалечат членството в ЕС, обявиха управляващите след заседание на политическото си ръководство.

Отсега всички прогнози сочат, че вотът няма шанс да мине, след като и депутатите на СДС, и отделилите се 27 народни представители вече декларираха нежелание да подкрепят левицата. От страна на дясната опозиция единствено хората на Анастасия Мозер обещаха да гласуват заедно със социалистите.

И от "Раковски"134, и депутатите около Иван Костов определиха действието на БСП като политически популизъм, тъй като социалистите продължават да участват в управлението, което критикуват, с хората си, възстановени на ключови места от НДСВ и ДПС.

Засега не се очертават и изненади от страна на вътрешноопозиционния клуб в НДСВ Новото време. При първото очертаване на социалните мотиви за вота един от лидерите на нововремци Борислав Цеков напомни за жизненото равнище в България в края на Виденовото управление.

Левицата обвини управлението в геноцид

След внасянето на вота в парламента Станишев обяви пред медиите, че той е продукт на десетките срещи на социалистите със синдикати, работодатели, съсловни и граждански организации. От тях станало ясно, че се споделя мнението за погазване на правата на гражданите, прогласени от конституцията.

БСП проведе срещите си след като обяви четирите примерни теми на вота. Социалистите не срещнаха очакваното от тях разбиране от страна на работодателите, част от организациите на които открито се обявиха против идеята да се събаря правителството само месец преди приемането на България в НАТО и на финалната права от преговорите с ЕС.

Като първо основание за вота на недоверие днес Станишев посочи конституционната безотговорност на правителството Сакскобургготски. Тъй като в конституцията на Република България страната е определена като социална, това по думите на Станишев означава пряк ангажимент на държавата. Той посочи, че в конституцията има конкретни текстове по отношение на ангажимента на държавата да гарантира правото на живот, труд, медицинска помощ, образование и други. Според него правителството провеждало точно противоположната политика.

Станишев дори обвини НДСВ, че с идеята си за свикване на Велико НС след мандата на този парламент и промени в конституцията, сега управляващите целели именно ревизия на социалния характер на основния закон.

Сред мотивите фигурира безотговорност в здравеопазването, защото никой не лекува бедните и неосигурените Социалистите твърдят, че към хората с увреждания се провежда политика на "геноцид и дискриминация", бедните и неосигурените не се лекуват, близо милион и половина българи са с неуредени здравни осигуровки.

Констатирайки безотговорност в образованието, БСП посочва, че 67 000 деца са извън училище заради бедните си родители. Според БСП катастрофална е неграмотността сред някои етнически групи и пред пренебрежителното отношение към значението на учителската професия.

Според БСП политиката по доходите е безотговорна, защото доходите на населението изкуствено се задържали на непоносимо ниски нива. 40% от българите получават под 124 лева на месец и са под границата на абсолютната бедност, посочи Станишев пред журналистите след внасянето на вота. Едва 15% имат доходи над необходимия месечен минимум и могат да си позволят да спестяват.

Като пример за безотговорност към труда на хората социалистите посочват трагедиите в "Кремиковци" и потъването на кораба "Хера" с наши моряци. "Трудът в България създава инвалиди и убива", се посочва в мотивите за вота.

Основание за вот БСП е открила и в демографския срив - посочва се, че "нацията се топи и умира с 6 на всеки 1000 души годишно". 37% от семействата в България са без деца в момента, Кодексът за социално осигуряване ощетява над 4000 майки, 42% от новородените през 2002 година са извънбрачни - това също е посочено в мотива.

Морална безотговорност на управляващите, според БСП, е на фона на всичко това да се връщат царски имоти и евтино да се пазаруват държавни жилища от министри "чрез цинично заобикаляне на закона на символични цени и с компенсаторки"

Социалистите бъркали социалната със социалистическата държава

Като типично критикарство без основание определи мотивите на вота вицепремиерът и пръв партиен заместник на Симеон Пламен Панайотов.

След заседание на ръководството на управляващата партия, посветено на тази тема, от НДСВ обвиниха социалистите, че бъркат социалната европейска държава със социалистическата.

Като европейска партия, НДСВ изгражда социална държава чрез насърчаване на инициативността и икономическия растеж, защото това е единственият начин да се води ефективна социална политика, заяви Пламен Панайотов. Той добави, че в ЕС няма други известни модели за водене на социална политика.

Съзнаваме, че доходите на хората не са толкова високи, колкото ни се иска, но при оценяване на резултатите от работата на правителството трябва да се отчитат фактите при поемането на управлението, допълни той.

Панайотов напомни и за известните досега на обществото "алтернативи" на левицата, минали през хиперинфлацията и рязкото обезценяване на доходите.

Панайотов обяви още, че внесеният вот на недоверие към правителството е последен опит на БСП да попречи на членството на България в НАТО и пореден опит да се попречи на влизането на страната в ЕС. Според НДСВ, с вота левицата действа национално безотговорно.

Преди заседанието на Политическия съвет на царската партия, премиерът Симеон Сакскобургготски заяви че едва ли ще е най-доброто за страната, ако вотът на недоверие мине. Запитан дали очаква някой от НДСВ да гласува срещу кабинета, премиерът препоръча да бъдат питани самите депутати.

СДС, начело с Надежда Михайлова, ще се среща със синдикати и работодатели, за да реши как да се държи при вота. Първата среща на Михайлова бе с представители на асоциацията на чуждите инвеститори в България - БИБА, откъдето категорично заявиха неодобрението си за действията на левицата. Д-р Михаил Михайлов от 13-те депутати, останали с Михайлова, обаче обяви, че лично той ще гласува за вота, защото това управление е вредно за държавата. Според него СДС трябва да подкрепи вота, защото е опозиция, въпреки че мотивите на БСП били най-слабите от 10 години насам.
още

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев определи мотивите на социалистите като "странни" и несъстоятелни. От тях лъха намек, че панацеята е в ръцете на едно следващо правителство, което знае мистична тайна за справяне със социалната действителност в страната, допълни той.

Илчев откри и манипулации в мотивите, отбелязвайки, че се цитират само цифри или проценти за здравеопазване или социални дейности, по не се признава, че става дума за удвоени, а понякога и утроени средства.

Като напълно необясними квалификации, издаващи че авторите на мотивите не са правили справка с тълковния речник или речника на чуждите думи, Илчев посочи твърдението, че се провежда "геноцид срещу хората с увреждания в България". Всички, и хората с незавършено седмокласно образование знаят, че геноцидът е масова по мащаб, организирана репресия с цел физическото унищожаване на големи части от една етническа общност или цял народ.

Председателят на парламентарната група не допуска колегите му от Новото време да гласуват срещу правителството. По думите му, в подобни ситуации нововремци постъпвали по-скоро рационално и едва ли някой от тях ще иска името му да се свързва със свалянето на собствения му кабинет.

Споделяне

Още от България