БСП внесе в парламента свое проекторешене за АЕЦ "Белене"

Таско Ерменков, сн. БГНЕС

Социалистите внесоха в деловодството на парламента проекторешение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене". Това става ден след като парламентарната енергийна комисия обсъди доклада на енергийния министър Теменужка Петкова с вариантите за рестарт на спрения през март 2012 г. и от правителството, и от Народното събрание ядрен проект. Идната седмица в пленарната зала ще се внесат за гласуване самият доклад и проекторешения, предложени от парламентарните групи.

"В светлината на последните събития внесохме в деловодството на парламента проекторешение, с което искаме отмяна на решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на ядрена централа на площадка Белене", каза пред журналисти депутатът от БСП Таско Ерменков.

"Смятаме, че това е ясен знак, ако бъде прието това решение, че ние наистина като държава, институции, парламент, правителство и основни политически сили стоим зад реализацията на проекта", посочи Ерменков. Според него отмяната на мораториума върху ядрения строеж ще е "ясен знак към всички инвеститори, че сме си научили уроците от миналото и че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта.

Социалистът не пропусна да спомене мантрата, че проектът "Белене" е необходим за развитието на икономиката на държавата.

От думите на Ерменков стана ясно, че проекторешението се вняса в подкрепа на Петкова, която при обсъждането в комисия каза, че за да може да се проведат преговори с потенциални инвеститори трябва да се отмени мораториумът, иначе никой нямало да приеме насериозно процедурата и да харчи пари за участие в нея.

Ние се съобразяваме с това желание на правителството и смятаме, че това е начинът, по който можем да отворим пътя по реализирането на проекта, коментира още Ерменков.

Предстои да се види дали ГЕРБ ще внесе свой вариант на проекторешение или ще подкрепи това на своя министър Теменужка Петкова. по всичко изглежда обаче, че тя ще получи зелена светлина за рестарт на спорния ядрен проект.

Споделяне

Още по темата

Още от България