БСП внесе вот на недоверие, който "за тяхно съжаление няма да мине"

БСП внесе вот на недоверие, който "за тяхно съжаление няма да мине"

Депутатите от БСП внесоха в деловодството на парламента четвъртия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Той е за провал на правителството в политиката на околната среда и водите, а повод за него станаха водната криза в Перник, мръсния въздух и внесения от Италия боклук. Малко след това от ГЕРБ обявиха, че "за съжаление на БСП вотът на недоверие няма да мине" и "той цели създаване на политическа нестабилност и паника". Самите социалисти също не хранят големи надежди, че ще съберат нуждана подкрепа, за да падне правителството.

Мотивите към вота на социалистите са 40 страници. Под внесения вот обаче не са се подписали депутатите от ДПС, които обявиха, че ще подкрепят вота. По думите на лидера на БСП те имали свои мотиви, които щели да изложат по време на дебата.

"Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне", каза след внасянето му лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ този вот на недоверие "вече има своята роля". "Сигурни сме, че ако не бяхме го внеси и не бяхме така поставили темата, много от нещата, които последваха, нямаше да се случат. Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем", каза тя.

Нинова реши да се обърне "към всички, които искат промяна, за свалянето на това правителство и промяна на модела на управление": "Нека се обединим, защото има теми, които са над нас - чист въздух, чиста вода, чиста храна са теми, които могат да ни обединяват. Сега е моментът не само да искаме промяната чрез свалянето на кабинета и да изградим алтернативата (...) Причините за всички тези проблеми са едни и същи – безхаберие, безотговорност и корупция. Това може да се промени и то минава през смяна на кабинета "Борисов" и на този модел на управление".

Според нея от гласуването при вота ще се стане ясно "кой иска смяна на управлението и кой използва ситуацията за лични и партийни облаги на гърба на продължаващия геноцид".

ГЕРБ: Ще довършим мандата си за съжаление на БСП

Малко след внасянето на вота на недоверие от ГЕРБ обявиха, че ще довършат управленския си мандат, а коалицията между тях и "Обединени патриоти" е стабилна. "Искам да уверя БСП, че за тяхно съжаление вотът на недоверие няма да мине", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

По думите му мотивите на социалистите всяват паника в гражданите и не предлагат решение за това как да се излезе от създалата се ситуация. "И когато говорят за падане на правителството, хубаво е да отговорят на въпроса евентуално те бъдещ кабинет с кого биха направили мнозинство, защото това е най-важно. Едно правителство трябва да може да има мнозинство и да изпълнява своите политики, които да са в подкрепа на гражданите. Този вот по никакъв начин няма да доведе до подобряване на ситуацията", каза той.

Сметките на Ненков, че вотът няма да мине се доказват и от това, че засега само ДПС заявява категорично, че ще подкрепи социалистите при гласуването в пленарната зала. За да падне правителството, опозицията трябва да събере 121 гласа. Социалистите и Движението имат общо 104 народни представители.

В края на миналата седмица от партията на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки "Воля", чиито депутати често крепят мнозинството с гласовете си, обявиха, че "има вероятност" да подкрепят вота.

В понеделник обаче Нинова обяви, че течали договорки между "Воля" и управляващите. "Те или излизат от залата, или подкрепят правителството. Като си се обявил за опозиция, бъди опозиция", каза тя по адрес на депутатите на Марешки.

Дори тази подкрепа обаче няма да е достатъчна, защото тогава гласовете ще са 116. Единственият начин да се намери необходимата подкрепа е "за" да гласуват и независимите депутати, сред които са и народните представители от "Атака", които през последните месеци се държат опозиционно, но продължават да имат министър – този на икономиката Емил Караниколов. Миналата седмица обаче и те, и другите двама независими депутати не се появили за разговор с БСП.

Извънпарламентарните партии и Перник като "Сахара на Европа"

Преди да бъде внесен вотът, социалистите се срещнаха и с извънпарламентарни партии, за да го обсъдят. Първият разговор беше с АБВ на бившия вътрешен министър и ексдепутат от БСП Румен Петков.

След срещата той обяви, че през 2019 година нивото на яз. "Студена" е било по-ниско от обикновено и "след като не е направило впечатление на никого това означава, че ятото на калинките е в размери, които са трудно поносими в обществото".

"Да съсипеш живота на 100 хил. души в град, обграден от четири планини, какъвто е Перник, не можахме да направим България Швейцария на Балканите, но Борисов с правителството си направи Перник Сахара на Европа", добави Петков.

"Не трябва да оставяме този разговор в парламента, а да търсим гражданска подкрепа и
енергия, защото за съжаление кризите, свързани с водата, въздуха и боклуците най-
вероятно тепърва предстоят", каза депутатът от БСП Крум Зарков.

В понеделник среща имаше и между БСП и "Движение 21", които подкрепили "инициативата и оценили високо мотивите". Независимо от заявената подкрепа обаче дали вотът ще мине или не зависи единствено от гласовете в пленарната зала, където тези партии нямат свои представители.  

Споделяне

Още по темата

Още от България