БСП внесе вота на недоверие заради сигурността

ДПС ще подкрепи исканата оставка, но тя няма да мине заради верните на правителството Патриоти и уклончивата "Воля"

БСП внесе в деловодството на НС вота на недоверие срещу кабинета, сн. БГНЕС

Вторият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" бе внесен от БСП в парламента в сряда, ще бъде гласуван следващия четвъртък без шанс да бъде приет, въпреки декларираната подкрепа от ДПС, тъй като коалиционният партньор на Бойко Борисов "Обединените патриоти" обяви, че ще гласува против оставката, а "Воля" остава уклончива..

Тя се иска от опозицията заради "провала на политиката на правителството в сферата на сигурността". Документът, който бе внесен без лидера на БСП Корнелия Нинова, макар тя да бе по това време в парламента, е подписан от 80 народни представители на левицата.

Подкрепа от другата водеща парламентарна опозиционна партия ДПС не е търсена, но тя декларира, че ще гласува в пленарна зала за оставката на кабинета. Съпредседателят на "Обединените патриоти" Волен Сидеров нарече искането на БСП "напомняне за себе си", без социалистите да имат истински аргумент. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че ако няма сериозни доводи за вота на недоверие, партията му няма да го подкрепи, но допусна и да се намерят аргументи срещу правителството.

Аргументите - от ало измамите до плажните пререкания във властта

Мотивите за вота са изложени върху 17 страници. Сред аргументите са включени от телефонните измами до пререканията между министъра на туризма Николина Ангелкова и вицепремиера Валери Симеонов.

Всичко това, според социалистите, е провал в сектора на сигурността.

Пред журналисти искането за отстраняване на правителството бе представено от Елена Йончева, която е говорител на парламентарната група на социалистите.

"Всеки български гражданин е наясно, че кабинетът на Бойко Борисов не се справя с осигуряването на обществения ред. Поради тази причина правителството е опасно и трябва да си ходи", аргументира се тя. Спорен нея вотът на недоверие трябва да бъде подкрепен, тъй като много малко хора вярват на МВР, а всички страдали от управлението.

"Когато и да бъде внесен вотът на недоверие, е закъснял, защото всички български граждани страдаме от некадърното управление", каза тя. Според нея всеки патриот ще гласува в подкрепа на вота на недоверие.

Точно обратното обаче заявиха от "Обединените патриоти".

Партиотите: БСП просто напомня за себе си

БСП нямат истински силен аргумент за внасянето на вота на недоверие, просто припомнят за себе си, коментира пред журналисти в Народното събрание Волен Сидеров.

"Статистическите данни не са в полза на БСП. Данните за престъпност са повече в полза на сегашното управление, отколкото при тяхното“, заяви той. "МВР се нуждае от реформи, от промени на самия начин на работата на тази основна за сигурността институция“, посочи Волен Сидеров. "С вицепремиера Каракачанов говорихме тези дни, че е възможно буквално във всички населени места, застрашени от битова престъпност, да има чувствително полицейско присъствие“, каза още той.

"Нямаме колебания как ще гласуваме за вота на недоверие. Трябва да се отхвърли. Нямаме полза от промени и падане на правителството. Нагласите на хората не са за радикална промяна. В тон на обществените нагласи смятаме да гласуваме така, че вотът да не мине“, заяви Волен Сидеров.

"Воля": Засега социалистите не могат да ни разплачат

"Ако няма сериозни доводи за вота на недоверие, към днешна дата няма да го подкрепим. Представете си, че изкарат нещо реално, което има смисъл - тогава може да преосмилим решението си", заяви лидерът на "Воля“. "Ще изчакаме дебатите в зала, може БСП да изкарат някакви сериозни тези“, каза Веселин Марешки.

"От 3-4 дни колега от БСП казва, че ще изкарат толкова силни неща, че ще ни разплачат. Слушах ги, не можаха да ме разплачат, разсмяха ме с целия цирк, който разиграха“, посочи още той. "Не казваме, че сектор сигурност е стабилен и там не може да се търси вот на недоверие, а че БСП не са тези, които имат моралното право да го поставят“, смята Марешки.

Така единствените съюзници на БСП в исканата оставка на правителството са от ДПС.

Единствената подкрепа е от ДПС

"ДПС предложи тази тема на БСП за януарския вот. Тогава имахме 3 кръга преговори за темата. Те не се съгласиха темата тогава да е провалът в сектор сигурност“, припомни Йордан Цонев. "Имахме своите аргументи и времето показа, че сме били прави това да е тема“, допълни той. Според него участието на националистите във властта подкопава националната сигурност и създава условия в страната да има онова, от което всички се страхуваме на Балканите.

"Темата сигурност е актуална, радваме се, че БСП стигнаха до нея 6 месеца по-късно. Макар да не сме водили разговори“, каза още Цонев. "Ще гласуваме против кабинета. От първия ден сме против него и коалицията. Позицията ни е принципна и последователна, и няма да се отметнем от нея“, заяви депутатът от ДПС.

Според правилника за дейността на парламента дебатите по исканата оставка трябва да се проведат не по-рано от три и не по-късно от седем дни от внасянето. Очаква се разискването да бъде идната сряда, а ден по-късно да се проведе и самият вот.

Ако всички депутати на БСП и ДПС присъстват в пленарната зала, те била имали 105 гласа. За да бъде свалено обаче правителството трябва подкрепата на 125 народни представители..

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?