БСП внесоха сигнали за "политическа чистка“ и при омбудсмана

Представители на БСП запознаха в четвъртък обмудсмана Гиньо Ганев с над 200 случая на уволнения, при които според тях са "нарушени правата на българските граждани“. Младен Червеняков, шеф на партийната спецкомисия за защита на правата и симпатизантите на левицата, уточни след срещата, че става въпрос за 22-ма от общо 28-те директори на областните дирекции на МВР, за всички ръководители на областните земеделски служби, повечето от ръководители на регионалните управления по горите, много лесничейства, както и за почти всички служби по социално подпомагане.

Според Червеняков "почти няма звено в страната, което да не е засегнато от това и става дума не само за членове на БСП и на партиите от бившата тройна коалиция, но и за такива, които никога не са членували в политическа сила“.

По думите му имало случай, в който служител е получил заповед за уволнение, само защото не се е съгласил да стане член на ГЕРБ.

Подобна среща преди около два месеца Червеняков проведе и с главния рокурор Борис Велчев. Тогава той се оплака от неправомерен натиск на прокуратурата над бивши членове на кабинета "Станишев“.

Главният секретар на омбудсмана Борислав Цеков посочи от своя страна, че подобни сигнали идвали и от други източници и по всеки един ще бъде направена проверка.

Поставен бе въпросът, че има за опити за посегателство върху независимостта на регулаторни органи в България, коментира още Цеков. Говори се за закриване и съкращаване на независими регулаторни органи, за да се реализира икономия, обясни той. Общественият защитник ще се произнесе и по този казус, от който според Цеков, се интересували и европейски институции.

Депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков коментира, че законът за отбраната и въоръжените сили също създава възможност за масови уволнения. Според него се орязват правомощията на началника на отбраната и част от тях се прехвърлят върху новата фигура – постоянен секретар.

Споделяне

Още от България