Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП води вътрешна война, разпалвана от Борисов и Пеевски

21 коментара
сн. БГНЕС

Лидерската битка в БСП се превърна в истинска вътрешна война, която заплашва да отслаби фатално партията преди парламентарните избори. Конфликтът е разпалван от взаимни обвинения в задкулисно съглашателство с ГЕРБ и връзки с Делян Пеевски. "Накрая труповете може да са повече от останалите живи", разказват пред Mediapool запознати със ситуацията в партията. Показателно е, че от петима претенденти за лидерския пост, на линия останаха само двама – Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

Новото е, че на 12 септември всички членове на партията за първи път ще избират пряко своя председател. Всички очакват победител да е Корнелия Нинова, но напрежението е сериозно. През последните дни кандидатите за председател Валери Жабляков и Красимир Янков призоваха за бойкот и обявиха, че се "оттеглят от кампанията". Георги Тодоров се отказа, обявявайки, че БСП "няма да има този избор, който се очакваше".

Истината е, че нито един от тримата нямаше и минимален шанс да спечели, затова и жестът им вероятно да разколебае доверието на социалистите в прекия вот, от което полза би имал единственият останал конкурент на Нинова – Кирил Добрев.

"Разбирам другарите ми, които се отказват. Такава кампания на тъмно не правят дори ГЕРБ в ромските махали. Като кандидат за председател към днешна дата не знам колко са хората, имащи право на глас. Ще остана докрай, защото когато всичко това свърши, някой все пак трябва да светне лампата и да освети как е преминал този избор", коментира Добрев.

Проблемът е, че до последния момент няма да е ясно точно колко социалисти ще могат да гласуват. Това води до съмнения за манипулации. Партийната избирателна комисия казва, че членовете с право на гласа са около 83 000 души, но се очакваше в петък да се разбере точния брой.

Кирил Добрев и скелетите в гардероба

До неотдавна Кирил Добрев бе дясна ръка на Нинова, която го направи свой партиен заместник, организационен секретар и шеф на предизборния щаб на местния вот през 2019 г. Сега двамата са от двете страни на барикадата.

Добрев обещава на БСП промяна и връщане към диалогичността, но не само в партията, а и с останалите леви формации. Това е очаквано, тъй като през последните години немалка част от първия ешелон в БСП се настрои срещу Нинова заради стила ѝ на управление. Тя успя да отблъсне и разочарова голяма част от партньорите си.

"Важна задача пред нас е да се обърнем към всички леви и прогресивни сили, с цел консолидация на лявото. Това включва и болезнената тема за отношенията с партиите, произлезли от БСП. Да подадем ръка към техните членове и симпатизанти, които имат желание да се завърнат. Да водим разговори с ръководствата им за съвместни действия на принципна основа", пише Добрев в своя "План за действие".

Затова не е изненада, че той се появи на дискусия на АБВ за "лява алтернатива" на управлението на ГЕРБ. Нинова, която също беше поканена, не откликна.

А ГЕРБ и Пеевски?

В БСП има силни резерви към това дали Добрев наистина възнамерява да търси консолидация вляво. През тази година в партията се възобнови старият спор дали не е по-добре да управляват заедно с ГЕРБ. Конфликтът на тази тема доби публичност заради лидера на БСП-Пловдив Георги Гергов. Неговият бизнес продължава да се радва на благоволението на властта. Той винаги е поддържал добри отношения с ГЕРБ и дава позитивни оценки за управлението им. Известни са и приятелските му отношения с шефа на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Това предизвиква редица декларации и взаимни обвинения за връзки с ГЕРБ.

Самият Гергов помогна на Нинова да спечели лидерския пост през 2016 г., но веднага след това настъпи разрив. Доскоро Гергов подкрепяше Кирил Добрев, но не е ясно дали все още го прави.

За разлика от Гергов, чиито орташки отношения с ГЕРБ не са тайна за никого и в този смисъл политическите му позиции са ясни, не така стоят нещата със скритите зависимости на Кирил Добрев, коментираха социалисти неофициално пред Mediapool.

За връзки между Добрев, ГЕРБ и депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски съвсем открито говори и бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Ако спечелят Кирил Добрев и Георги Гергов, Бойко Борисов може да спи спокойно. Тези, които са препоръчали Добрев, са поръчали мен - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски. Не са ли ясни фирмите на Добрев, печалбите, които печели", коментира Овчаров през август.

Очаквано, Добрев отхвърли тези обвинения. Призна обаче, че преговарял с Пеевски за подкрепа за БСП на местните избори. В края на август "Капитал" публикува материал, посветен на Добрев, в който се разкриват връзки на Добрев с фирми, печелили обществени поръчки.

Източници от ГЕРБ и ДПС неофициално признават, че от началото на годината хвърлят много повече усилия за "оправяне на положението" в БСП, отколкото да се занимават със собствените си парии.

Още една сюжетна линия - КПКОНПИ

През април миналата година антикорупционната комисия КПКОНПИ излезе с мистериозно съобщение за проверка, свързана с висш политически кадър, който организира избори.

"В Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. (...) За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия", пишеше в съобщението.

Това предизвика вълнение в политическите среди кое е въпросното лице. Още тогава проправителствени сайтове "разпознаха" Кирил Добрев, който към онзи момент демонстрираше доста резки позиции към управляващите.

Социалисти признаха пред Mediapool, че в партията продължават да смятат, че става дума именно за него и КПКОНПИ успешно е профилактирала Добрев чрез проверки на фирми, които официално се водят на сестра му или други негови хора, но в крайна сметка имат връзка с него.

Раздорът с Нинова

След като Нинова бе избрана за председател БСП, Кирил Добрев обяви, че партията се е събудила от комата. Сега мнението му е различно.

Членове на партията посочиха пред Mediapool, че отдръпването на Добрев е станало по-забележимо през лятото на 2019 г.

Преди няколко месеца той изрази и новото си виждане за Нинова:

"Корнелия, освен че не познава толкова добре БСП, не и положи усилия да я разбере, че тя е жив организъм, който има нужда от отношение. Не усетих през тези години партията да ѝ е мила. Тя по един и същи начин мачка без значение дали е министър от ГЕРБ или общински председател. А партията има нужда от нещо съвсем друго, тя има нужда от събиране".

Добрев остро критикува и едноличния стил на управление на Нинова. Освен това настоява е, че коалиционната политика не трябва да се решава само от партийното ръководство.

"На всички срещи в страната ме питате с кой ще си партнираме след изборите. Вървят всякакви спекулации, които се разтягат от ГЕРБ до "Да, България" и всякакви екзотики. Моето предложение е веднага след изборите, когато и да са те, да направим вътрешнопартийно допитване и членовете да кажат каква да е коалиционната ни политика", каза той миналата седмица на среща с партийни членове в Кюстендил.

Проблемът е обаче, че редица лидери на местни структури смятат Добрев за "троянски кон" на ГЕРБ и Пеевски.

Показателно е поведението на БСП -Варна – организацията, оглавявана от Борислав Гуцанов, който от край време е на нож с Нинова, искаше ѝ оставката, бойкотира официалния кандидат-кмет на БСП в града и въобще, водеше истинска война с нея.

Това лято обаче и Гуцанов, и БСП-Варна застанаха безапелационно зад Нинова пред перспективата партията да бъде оглавена от Добрев.

"В последните месеци зам.-председателят на БСП (Кирил Добрев-бел.ред.) говореше, че БСП прилича на куц кон. След като ти си отговарял в продължение на 4 години за организацията - как правиш тази констатация? Вместо да се кандидатираш за председател, би трябвало да си подадеш оставката. Явно Кирил Добрев има друг прочит", коментира Гуцанов през юли пред Нова тв.

Твърде много врагове и твърде малко време

Нинова не спря да обикаля страната и да търси подкрепата на редовите членове преди прекия вот за лидерския пост. В БСП твърдят, че тя е харесвана от хората по места, за разлика от висшия партиен "клир".

Лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, например, от години е в конфликт с Нинова. Толкова сериозен, че Нинова предизвика вътрешна криза в БСП точно преди евроизборите миналата година, когато реши да махне Станишев от първото място в листата и да сложи начело бившата му половинка Елена Йончева. Година по-късно Нинова и Йончева вече са в явен конфликт.

"На думи тя (бел.ред- Нинова) се бори срещу корупцията. Аз ѝ вярвах, защото тя винаги ме е подкрепяла и е стояла зад мен", каза евродепутатът пред бТВ в петък.

"Жертвите вече са твърде много", коментират социалисти по повод нарастващия брой вътрешнопартийни вражди и врагове, които си създаде председателката.

Визия за страната, но не и за БСП

Пред активистите на партията Нинова представяше предимно програми как трябва да се развива и управлява страната, а не самата партия, въпреки че се кандидатира не за премиер, а именно за председател на БСП.

През 2016 г., когато Нинова пое БСП от Михаил Миков, партията бе в отчайващо състояние след катастрофата на кабинета "Орешарски", създаден от предходния лидер Станишев, който мъдро потърси убежище в Брюксел.

Обещанията на Нинова бяха за демократизиране на БСП, именно затова и предложи прекия избор на председател, както и ограничаване на депутатските мандати, за да могат млади хора да заменят партийните велможи. Сега, 4 години по-късно, основната критика към нея е, че управлява партията еднолично. Някои социалисти подозират, че този подход ще се усили, ако тя спечели втори мандат. "Това ще направи процесите по превръщането на БСП в авторитарна партия почти необратими. Ще заприличаме още повече на ГЕРБ по начин на управление, което не е присъщо за нашата партия", казва социалист пред Mediapool.

Другата основно послание на Нинова към социалистите е да участват в прекия избор за лидер, независимо за кого ще гласуват. Това си има логично обяснение – ако активността не е над 50%, изборът няма да е легитимен, а очакванията са Нинова да спечели повечето гласове. Ако няма достатъчно гласували, това ще отвори възможност за вътрешната опозиция да настоява новият лидер да се избере от конгрес, където обикновено се намира начин за спазаряване на гласовете между делегатите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. марин
  #21

  за тази явна реклама на нинова защо не е написано "платена публикация"!..! а иначе с тази проруска и антиевропейска политика Нинова винаги ще губи избори!..! Младите вече ходиха в Европа и разбраха къде ни е мястото.!!..!Ако левите са умни (уви не са) ще си направят една проевропейска лява партия

 2. Ясен от Герман Тракторист
  #20

  С чии пари Mediapool стана сайт на БСП???? Явно с тия, дето Божков е пазарил тук!!!!А, и като гледам Яворчо " костовиста" с какво умиление пожелава успех на другарката Нинова, иде ми да се разплача!!!

 3. Мазен Кумунис
  #19

  mediapool.bg и мрънкалниците в нея им лъснаха червените дирници! Щом така милеят за БСП! Венсеремос! ;)

 4. Коментарът е изтрит в 20:38 на 9 юни 2021 от автора.
  #18
 5. Коментарът е изтрит в 20:38 на 9 юни 2021 от автора.
  #17
 6. Коментарът е изтрит в 20:38 на 9 юни 2021 от автора.
  #16
 7. Явор от Германия Костовист
  #15

  Утре е важен ден. Желая на Нинова успех. Иначе става страшно...

 8. bgp
  #14

  Разбиването на БСП ще помогне двете комунистически партии да се слеят в една , радостно събитие , като след дългогодишна раздяла на близнаци ! Диктаторът Мутра ще се върне при партията майка и ще я приюти като грижовен син в мафиотския си дом ГЕРБ ! Стабилността ще стане като камък , а на герба на новата мутренска конституция вместо лъв с корона ще е цъфнала ГУГТКАТА на ПКП, с набит господарски жезъл ! !

 9. ефрейтора
  #13

  Малий...Такава искрена и непосредствена защита на Крушовишката биволица ! Намирисва от километър...

 10. 1107a
  #12

  БСП винаги са служели на сарая. Въпросът е кой пребори за правото да ги обслужва, та да може и той да си топне пръстите в остатъците от господарската трапеза.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.