БСП връща мандата на 7 септември. Радев решава ще има ли избори 2 в 1

БСП връща мандата на 7 септември. Радев решава ще има ли избори 2 в 1

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. Решението бе взето от Националния съвет на партията, независимо от предишната заявка на лидера Корнелия Нинова, че ще бави мандата до 10-15 септември, както настояваха и протестните партии.

Връщането на последния мандат за кабинет практически развързва ръцете на президента Румен Радев да разпусне незабавно парламента и да насрочи парламентарните избори на 7 ноември. По такъв начин датата на парламентарния вот ще се размине с тази за президентския, след като Народното събрание вече насрочи първия тур на 14 ноември и втория – на 21 ноември.

В конституцията обаче няма срок, в който Радев да разпусне парламента, така че той може да удължи живота на сегашното НС, за да може депутатите да приемат актуализацията на бюджета, промените в съдебния закон и др. Това означава обаче отлагане на парламентарните избори и провеждането им в един ден с президентските – вариант, срещу който Румен Радев изрази резерви. Но пък повечето партии, включително БСП, се обявиха за избори 2 в 1.

Практически БСП прехвърли на Радев отговорността да реши дилемата - дали да изчака приемането на актуализацията на бюджета и важни за съдебната власт закони, или да размине датите на президентските и парламентарните избори. В сегашната ситуация той няма как да направи и двете неща.

"Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Трите партии на протеста ни отказаха, безсмислено е да се продължават повече тези усилия", заяви след края на заседанието Корнелия Нинова.

Допълни, че решението да върнат мандата във вторник не е обвързано с хипотезата избори в 2 в 1. Обясни как на заседанието имало и мнения за по-дълго протакане, но 108 делегати на пленума са подкрепили датата 7 септември.

"Доволни сме, че ще започне актуализацията на бюджета в ускорени срокове. Президентът може да забави няколко дни разпускането на Народното събрание, така че окончателно да се приеме бюджетът", каза още Нинова.

Вероятно в петък президентът ще каже какво смята да прави с разпускането на парламента и датата на изборите. От прессекретариата на държавния глава вече обявиха, че той ще участва в откриването на военномедицински симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия.

Какво ще стане с актуализацията на бюджета

БСП бе посочила като свой приоритет актуализацията на бюджета, за каквато настояваха и Радев, и служебното правителство.

Преди ден "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" отхвърлиха искането на социалистите обсъждането на бюджета да стане в съкратени срокове и НС да се разпусне, настоявайки БСП да задържи мандата, за да даде време да се гласуват и други приоритетни закони, най-вече тези за съдебната власт и НСО.

В четвъртък, преди заседанието на Националния съвет на БСП, председателят на парламента Ива Митева обяви извънредно заседание на 7 септември, на което ще бъдат гласувани на второ четене актуализираните бюджети на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. Срокът за предложения между двете четения на националния бюджет изтича на 7 септември, а за да бъде приет, след това трябва да се проведе бюджетна комисия и гласуване в пленарна зала.

Това означава, че няма да има време да се гласува актуализацията на националния бюджет, освен ако президентът не остави парламента да работи поне до петък. Ако обаче изчака до тогава, той няма да има как да насрочи парламентарните избори на 7 ноември, защото според Изборния кодекс датата на вота трябва да бъде обявена не по-късно от 60 дни преди провеждането му. Конституцията пък указва, че вотът трябва да е най-късно до два месеца след разпускането на парламента. Според някои депутати обаче е възможно да се вземе предвид срокът от конституцията и първият реален срок за организиране на вота - 57 дни преди датата. Така, според тях, Радев може да разпусне парламента на 10 септември и да насрочи изборите за 7 ноември. Такъв развой обаче изглежда малко вероятен.

Сегашното решение на БСП е изненада, защото до обяд очакванията бяха социалистите да върнат мандата още в петък. Около обяд обаче неофициално отново се заговори, че БСП ще бави топката поне до следващия петък, заради забързването на парламентарната финансова комисия, която ще приеме окончателно актуализираните бюджети на ДОО и НЗОК.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова БСП да не бърза с връщането на третия мандат за правителство. "Ако сега те не го задържат поне да можем да разгледаме измененията в Закона за съдебната власт, защото това е въпрос на парламентарно време, което трябва да получим, ако и това опропастят, просто ще стане ясно, че цялото упражнение е било насочено към абсолютно самоцелен пиар, към личното позиране на госпожа Нинова пред камерите", каза Иванов пред журналисти в парламента.

Предложенията на ДБ предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура, както и промени в избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Дори обаче Нинова да забави връщането на мандата, съответно и разпускането на парламента, измененията може и да не бъдат приети окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България