Една напред, две назад

БСП връща преференциалното пенсиониране в армията

Военните били дискриминирани и с "усещане за несигурност"

Снимка: БГНЕС

БСП е на път да изпълни обещанието си и да отмени въведената само преди няколко месеца пенсионна възраст за военните. Депутати от левицата вече са внесли предложение в парламента за промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която военните ще се пенсионират отново само с изискване за стаж.

Въвеждането на пенсионна възраст за военните стана под натиска на бившия финансов министър Симеон Дянков, за да се облекчи осигурителната система.

Според предложението на 19 депутати от БСП военните отново ще се пенсионират само с условие за 27 години стаж, две трети от които трябва да са в системата.

Мотивите им са свързани с "тежестта и особените изисквания за висока физическа и психическа годност и издръжливост при изпълнението на военната служба".

Освен това, според БСП, утежняването на режима за ранното пенсиониране единствено за военните, е направило "трудно защитимо обосноваването на спецификата на военната служба, като държавна служба с особено предназначение".

 Това според тях е поставило военните военни в "дискриминационно положение спрямо останалите категории лица по чл. 69 и чл. 69а от КСО (полицаи, контраразузнавачи, балерини и др.")

"Прибързаното и взето без задълбочен анализ решение бе причината около 700 военнослужещи, основно със звание "майор” ("капитан III ранг”) и "подполковник” ("капитан II ранг”) да напуснат въоръжените сили преждевременно, което доведе и до кадрови проблеми във въоръжените сили", посочват вносителите на предложението.

Според депутатите от БСП, промените са създали "напрежение и усещане за несигурност" във военните.

Според анализа на левицата, с предлаганото изменение на КСО право на пенсия биха придобили 1 095 военнослужещи с различни звания и длъжности, като по-малко от 10% от тях биха се възползвали от него.

Общият размер на разходите на тази база няма да надхвърли 5 млн. лева за година.

В края на 2012 година бе въведена възраст за придобиване право на пенсия от 52-54 години за младшите и старшите, и съответно за висшите офицерски звания, и 42-44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутисти и водолази.

Макар да носи скромни икономии, въвеждането на пенсионната възраст за военните е стъпка в правилната посока. Български експерти и специалисти от Световната банка и Европейската комисия многократно са препоръчвали премахване на ранното пенсиониране, но мярката бе наложена без обсъждане и достатъчно мотиви и разчети и срещна сериозна съпротива от страна на военните.

Сега БСП вместо да продължи с неизбежното преразглеждане на облекчените условия за пенсиониране и да завиши изискванията за полицаите, се връща назад и затваря вратата за бъдещи промени в тази посока.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?