БСП връща в оборот кметската кандидатура на Петър Кънев

БСП връща в оборот кметската кандидатура на Петър Кънев

Социалистите в София започват разговори с бизнесмена и депутат от Коалиция за България Петър Кънев да бъде издигнат за кмет на столицата, научи Mediapool от източници на “Позитано” 20. Номинацията му печелела все повече привърженици сред ръководството на столичните социалисти, а “преговорите” с него започвали в следващите дни.

Склонни сме да го върнем в надпреварата, стига той да бъде съгласен, коментира социалист издигането на Кънев.

За номинирането му се заговори преди няколко месеца, но социалистите се отдръпнаха от идеята, тъй като излезе наяве общото му участие във фирми заедно с Красимир Георгиев, шеф на “Фронтиер”. Името на Георгиев пък нашумя около корупционния скандал, станал причина за махането на Румен Овчаров от правителството.

Според социалисти Кънев, който е собственик на печатница “Демакс”, печелила множество обществени поръчки, имал и доста голяма подкрепа от бизнеса в столицата.

Неговото име бе сред най-спряганите да заеме министерския пост на Овчаров, но в крайна сметка бе предпочетен партийният ветеран Петър Димитров.

Представител на левицата обясни още, че до края на седмицата предстоят още разговори и с коалиционните партньори от НДСВ и ДПС, както и с партиите от Коалиция за България за бъдещата кметска кандидатура. Последната дума ще е на Изпълнителното бюро на БСП.   

Евентуалното издигане на Кънев, за когото се смята, че е близък до лидера на столичните социалисти Румен Овчаров, идва в подкрепа на лансираната вече теза, че Овчаров “иска да кандидатира бизнесмен”. Основната му идея била излъченият кандидат да не застраши лидерските му позиции в БСП - София, след като придобие достатъчно голяма популярност в кампания. Именно поради тази причина търси човек извън партийната организация, коментират социалисти.

По повод отказа на Костадин Паскалев да се кандидатира за кмет, въпреки че събра най-много гласове в градската организация, от “Позитано” 20 не изразиха особена изненада. Както Паскалев, така и другите двама предпочетени от червения актив - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - се възприемат като “изкуствени патици” за отвличане на вниманието, докато вървят сложни машинации между Овчаров, Станишев и Първанов за излъчване на “истинския” кандидат.   

Споделяне

Още от България