БСП: Връзка на премиера с "Търговска лига" довела до разправата с НЗОК

БСП: Връзка на премиера с "Търговска лига" довела до разправата с НЗОК

Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев определи като поръчкови обвиненията срещу бившия зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов, директорката на Здравната каса Жени Начева и шефа на кабинета му Веладин Битолски. Това стана след заседанието на Изпълнителното бюро на партията във вторник.

Според Станишев може да се направи връзка между фирмата едър дистрибутор на лекарства ″Търговска лига″, неотдавнашното откриване на неин обект, на което е присъствал премиерът Бойко Борисов, и внезапно повдигнатите обвинения срещу Емил Райнов на фона на драматични, по думите му, проблеми в здравеопазването и предстоящия избор на нов здравен министър.

Трябва да се знае предисторията на конфликта на ″Търговска лига″ с касата, за се разбере абсурдността на обвиненията, смята Станишев.

Той припомни, че фирмата е оказвала огромен натиск над шефове в НЗОК да бъдат сключени договори на три нейни кардиологични болници, които не са имали разрешение за дейност по Закона за лечебните заведения.

Станишев каза, че още тогава е отстранил д-р Райнов от зам.-министерския пост и е назначил проверка на ДАНС по обвиненията на ″Търговска лига″. Мандатът на правителството обаче приключил, преди проверката да е завършила.

Левицата не я страх от вот на недоверие, но няма да го внася

Станишев коментира и сутрешното интервю на министър-председателя Бойко Борисов пред бТВ. "Не разбирам безгрижието му, както и това на някои негови министри, особено при задълбочаващата се икономическа и финансова криза", каза бившият премиер. Според него следващите месеци "ни очаква много лош сценарий", дори "катастрофа". "За тези 9 месеца, в които ГЕРБ управлява, България трябваше да излиза вече от кризата, но това не се случва, напротив", допълни той.

На въпрос на Mediapool защо като вещае подобен сценарий за страната БСП не внесе вот на недоверие към кабинета и дали го е страх от това, Станишев отговори: "Не ни е страх , но в парламента няма мнозинство, което да го подкрепи". "Не искаме да даваме поводи за извинение на г-н Борисов", допълни той.

Станишев каза още, че на 27 април изтича срокът на действие за първия антикризисен план на правителството, но "нито една от мерките в него не е реализирана, освен намаляванеот с два пункта на осигуровките".  "Нужна е цялостна антикрисизна програма, която да бъде обсъдена и приета от парламента, , а в момента има само едно говорене без никакви действия", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България