Соченият за бъдещ "експертен" премиер Пламен Орешарски представи програмата на левицата

БСП все пак маха плоския данък, слага необлагаем минимум и 20% за доходи над 4500 лева

Социалистите не се отказват от проекта за АЕЦ "Белене", обещават да го рестартират

Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Коалиция за България смята да премахне плоския данък в сегашния му вид, да сложи необлагаем минимум и по-висока ставка за високите доходи. Това е едно от основните положения в управленската програма на левицата за периода 2013-2017 г., която бе представена във вторник. Мотото на програмата е "Да върнем България на хората".

Вижданията на левицата в областта на данъците и доходите бяха разяснени от бившия финансов министър в правителството на тройната коалиция Пламен Орешарски, който е водач на листата на коалицията във Варна. Лидерът на партията Сергей Станишев го сочи като евентуален следващ "експертен" премиер на страната, ако БСП бъде натоварена да състави правителство.

Идеята на левицата в сферата на данъчното облагане включва освобождаване от данък общо доход на минималната работна заплата и въвеждане на данъчна ставка от 20% върху горницата на доходите над 4500 лева. Реално, ако доходът е 5000 лева, ефективната ставка няма да е 20% върху цялата сума, а 11%, обясни Орешарски идеята на въвеждането на скалата.

Изчисленията на левицата сочат, че ако се приеме техният модел на облагане, ще се намали съвкупното данъчно бреме върху гражданите. Ще бъдат загубени и около 300-350 млн. лв. приходи в хазната.

Ефектът обаче върху хората ще е следният - около 1 млн. души няма да плащат данък, близо 1.9 млн. работещи ще запазят сегашното облагане от 10%, а около 40 хиляди души ще плащат малко повече от сега, обясни Орешарски, който не е крил, че не е привърженик на прогресивното облагане.

Минималната работна заплата ще стигне 450 лв. до края на управленския мандат.

Левицата възкресява и идеята за семейно подоходно облагане, която така и не успя да проработи в годините.

Коалиция за България обещава създаване на 250 хил. работни места до края на мандата. Според Орешарски това е изпълнима цел при добър бизнес климат и насърчаване на икономическата активност.

В програмата си Коалиция за България предвижда връщане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите, условия за първо работно място на завършващите студенти и стимули за отглеждане на деца.

"Често ми задават въпроса магистрала или хладилник - и двете са важни", заяви Орешарски. "Трудно обаче мога да посоча страна, която през строителство на магистрали е достигнала до благоденствие, пътят е обратен, каза той.

В предизборната платформа на левицата е заложено още активно участие на държавата в икономиката, в структуроопределящи отрасли, 10-годишна програма за индустриализация на България, облекчаване на кредитирането на малкия и среден бизнес, рестартиране на проекта за АЕЦ "Белене", пълна електронизация на държавните институции, централизация на обществените поръчки и конкурси, внедрено електронно правителство.

Ще водим активен граждански диалог, посочи Орешарски и призова за единство на обществото и привличане на елита на нацията.

Нашата визия е връщане към нормалността и противопоставяне на това пагубно управление на ГЕРБ, каза Станишев.

Хората в интернет пишат "Никога повече ГЕРБ". Това е кауза, не партийна, а национална, отбеляза Станишев. "БСП и Коалиция за България имаме силата убедеността да се борим за нея с всички сили, заяви Станишев.

"Никой, освен Коалиция за България не може да свали ГЕРБ от власт, на тяхната конференция ни обещаха повече от същото, те доказаха, че изобщо не са чули това, което хората поискаха на протестите", каза още Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013