БСП яхна здравните скандали с предложения срещу частните болници и реекспорта

Левицата ще търси национален консенус за нов модел в здравеопазването

БСП яхна здравните скандали с предложения срещу частните болници и реекспорта

БСП яхна вълната от пиар акции срещу кражбите в здравеопазването от последните дни и се отчете със собствена порция предложения - като например да не се лицензират повече частни болници, общинските и държавните болници да се преобразуват, за да не са повече търговски дружества, както и да се криминализира реекспортът на лекарства.

“Вчера внесохме промяна за забрана на лицензирането на нови частни болници. Утре внасяме предложение общинските и държавните болници вече да не са търговски дружества, а да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Предлагаме и ново, обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор. Следващата седмица внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарства“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в четвъртък в парламента.

Тя заяви, че левицата си поставя амбициозната цел до края на март да се опита да постигне национален консенсус за нов модел в здравеопазването, който да бъде включен в бюджета за 2019-та. Нинова уточни, че все още предложенията на БСП не са консултирани с други партии и разговорите предстоят.

“Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най, няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме“, коментира лидерът на БСП. Нинова уточни, че партията ѝ е категорично против закриването на общински болници.

Предложението на БСП да се наложи мораториум върху лицензирането на частни болници идва само седмица след като нейните депутати гласуваха против предложения в бюджета на НЗОК за догодина мораториум за финансиране на нови болници, медицински дейности и лекарства. Сега БСП предлага същото и дори по-тежко ограничение, но само на частните болници, за което ГЕРБ и ДПС припомниха, че е противоконституционно.

Предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно. Учудвам се на отношението на колегите, които не подкрепиха идеята за следващата година да не се финансират новите дейности. В никакъв случай не разделяме видовете собственост. Решихме следващата година, за да се прецизира националната здравна карта, да може 1 година касата да не финансира нови структури", коментира председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ).

Според нея и другите предложения на левицата за преобразуване на държавните и общинските болници от търговски дружества в лечебни заведения и криминализацията на реекспорта на лекарства са "политическа употреба на проблемите в здравеопазването“.

"Факт е, че лечебните заведения са натрупали дългове, че имат проблеми, но това не се изчерпва само с търговския характер на функционирането им“, коментира Дариткова.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че това, с което категорично са съгласни в групата му, е необходимостта от надпартиен консенсус по какъв модел да се развива здравеопазването. Той обаче също коментира, че е противоконституционно да се ограничава стопанската инициатива.

Според него големият проблем е, че всяка една болница, получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК и трябва да се търсят решения именно в тази посока.

Освен това той посочи, че ако трябва да се регистрират по друг закон, лечебните заведения трябва да минат през фалит по Търговския закон, което означава, че някой трябва да плати задълженията им.

“В казаното от Корнелия Нинова има рационални неща, но някои от тях са леко загадъчни. Например да прелизензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една - тогава защо да ги прелицензираме", коментира депутатът от “Обединени патриоти“ Калин Поповски. Иначе той се съгласи, че реекспортът на лекарства “абсолютно трябва да бъде класифициран като престъпление“. От партия "Воля" на Веселин Марешки също заявиха, че за нелегален реекспорт трябва да се носи наказателна отговорност.

Не е ясно обаче кое точно ще се квалифицира като престъпление, тъй като в голямата си част реекспортът на лекарства е легален и е част от свободното движение на стоки и услуги в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България