БСП за харченето на излишъка: От магистрали се краде, от пенсии – не

Според левицата парите трябвало да отидат за преизчисляване на пенсии и за болници

Антон Кутев, Снимка: Архив БГНЕС

БСП и ГЕРБ влязоха в нова парламентарна схватка в петък. Този път заради харченето на излишъка.

В сряда правителството разпредели 1.7 млрд. лв. от текущия излишък в бюджета, като 1.5 млрд. лв. от тях отиват за строителство, главно на магистрала "Хемус". Към края на ноември хазната излезе на плюс с 2.8 млрд. лв.

Според левицата преразпределението на излишъка "ще остане в историята като кражбата на годината", както го определи зам.-председателят на парламентарната група на левицата Антон Кутев.

Той припомни, че при обсъждането на Бюджет 2018 от БСП многократно са прогнозирали, че държавата ще събере повече приходи. "Тогава ви казахме, че умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел - да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 милиарда от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната, пренебрегвайки духа на закона, без никаква конкуренция и прозрачност", посочи социалистът. Кутев коментира, че събраните близо 3 млрд. лева повече сега се харчат по най-непрозрачен начин и "в интерес не на българските граждани, а на двама или трима човека, които ще станат неприлично богати". Аз знам името на поне един от тези хора, добави той.

По думите на депутата предложенията на левицата миналата година са щели да струват 2.1 млрд. лв., като според БСП парите трябваше да отидат за преизчисляване на пенсиите, покриване на дълговете на държавните болници и на дълговете на НЗОК към чуждестранни здравноосигурителни каси.

"Всичко това не се случи, защото от пенсиите на пенсионерите не може да се краде. Социалните разходи, които ние ви предлагахме, не са по душата на Борисов, защото пенсионерите комисионни не плащат", каза Кутев.

По думите му гласуваните 1.35 млрд. лв. за магистрала "Хемус" щели да бъдат изхарчени без никакви обществени поръчки. "Те ще бъдат възложени на държавната фирма "Автомагистрали", която няма никакъв капацитет да изпълни подобно строителство - няма машините, няма персонала, няма материалите, т.е. тя ще препоръча дейностите по строежа на други частни фирми", каза още депутатът.

Антон Кутев коментира и как е формиран излишъкът: "Огромни пари, изкарани с тежък труд от българите, платени на държавата със скърцане на зъби, в условията на тежък недоимък". "Управляващите казвате, че сте свършили много добра работа и затова сте събрали толкова много пари над предвидените в бюджета - това, както всички знаем, си е лъжа", добави той.

Този път левицата не смята да праща харченето на излишъка на Сметната палата. Заради същата непрозрачна практика през 2017 г. по искане на БСП, подкрепено впоследствие от ГЕРБ, бе възложен одит на извънредните харчове на правителството за периода 1 януари 2017 г. - 31 януари 2018 г. Одиторите така и не откриха никакви съществени закононарушения, а левицата не обели и дума по темата.

От своя страна, президентът Румен Радев поиска тази година харченето на излишъка да мине през парламента, а не парите да се разпределят с благословията на Бойко Борисов. Това обаче така и не се случи. Финансовото министерство обаче е категорично, че преразпределението на милиардите е напълно законно, защото едни разходи се разпределят с други, а не се харчи нищо от преизпълнението на приходите. То отива изцяло за подобряване на бюджетното салдо, като вместо дефицит от 1.1 млрд. лв. правителството възнамерява да завърши годината на излишък от 600 млн. лв.

За пореден път ГЕРБ реагира на обвиненията на левицата стоически.

"Правителството работи великолепно и събра над 2 млрд. излишък", заяви в декларация от парламентарната трибуна Спас Гърневски от управляващите. По думите му правителството не дава тези пари персонално на този или онзи, а ги дава за българския народ и за политики.

"Говорите за кражба на годината, но кражбата на века стана много по-рано - от 1989 г., когато се пребоядисахте, и 20 години разграбвахте държавата", обърна се Гърневски към социалистите.

По думите му в прочетената от БСП декларация имало две истини. "Едната е, че признахте, че българското правителство работи великолепно и е направило 2 млрд. излишък от борба с корупцията и със сивата икономика - това, което при вас не става никога", посочи той. Второ, тези пари се харчат абсолютно законосъобразно от българското правителство, добави той.

Гърневски отбеляза, че "тези пари отиват за политики, секторни - учители, полиция, социално слаби хора, и за инфраструктурни проекти, които цялата страна чака". "Ако няма инфраструктура, няма бизнес, няма икономика и няма пари за нови социални дейности", обобщи той.

"Още нещо - казахте за трима богати хора - да ви ги припомня. Цяла България ги видя - фамилията Баневи, фамилията Арабаджиеви, Пенчеви, Стайкови", каза депутатът от ГЕРБ. "И всички тези висши олигарси до един произтичат от Българската комунистическа партия и Държавна сигурност", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България