Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП зададе на Гешев всички важни въпроси, отговорите са смущаващи

45 коментара
БСП зададе на Гешев всички важни въпроси, отговорите са смущаващи

Депутатите БСП Крум Зарков, Явор Божанков и Кристиан Вигенин зададоха на главния прокурор всички важни въпроси за знаковите разследвания от последната година и за стила на публичните му коментари. Така гражданите успяха да научат, че колекцията на обвиняемия хазартен бос Васил Божков струва много над 1 милиард евро, че премиерът Бойко Борисов е разпитван три пъти като свидетел само през тази година, че делото, по което е подслушван президентът, е започнато от некомпетентна прокуратура, както и че европейските институции са подведени от политическата пропаганда в България.

Първият важен въпрос по време на изслушването на Гешев в парламентарната правна комисия бе зададен от Кристиян Вигенин. Той попита дали прокуратурата има списъци на дела срещу политици.

Отговорът на Гешев бе, че прокуратурата не прави списъци, но заради въпросите на комисията LIBE в Европейския парламент е направен анализ. От него се разбрало, че най-много дела има заведени срещу представители на ГЕРБ, основно в местната власт. "Причината е логична. Те имат най-много представители (в местната власт)", каза главният прокурор и допълни: "Аз виждам, че сме в предизборна ситуация. Ние не сме играч на това поле".

Европейските институции грешат, аз не съм недосегаем

Вигенин попита за извода в доклада на Европейската комисия, че българският главен прокурор е недосегаем.

Иван Гешев повтори тезата си, че това виждане се изгражда от определен политически и медиен кръг в България. Именно те изграждали "едно такова виждане в европейските институции, което не отговаря на истината". "Това е мит", каза Гешев и допълни, че ако българските депутати решат, че такъв проблем наистина има, те трябва да го решат.

"Аз нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол, целта не е контрол, а отстраняването на главния прокурор", декларира той.

"Почти е невъзможно да извърша престъпление по повод работата си", обяви Гешев. После обясни, че правел основно двете неща – издавал общи методически указания за приложение на закона и действал по надзора за законност. Накрая все пак се сети, че може да отменя актовете на прокурорите, а миналата година отменил само осем акта.

Според Гешев тезата, че няма кой да разследва главния прокурор, е "пропагандна". "Това означава, че 1500 човека нямат смелост или имат някакъв друг ментален проблем", каза той в отговор на Крум Зарков.

"Вероятността главният прокурор да извърши престъпление е със същия интензитет, както народните представители, президента...", обясни Гешев, който публикува подслушаните разговори на президента Румен Радев, което внушаваше, че държавният глава е извършил престъпление.

Накрая Гешев каза за резолюцията на Европейският парламент, че била акт на политически орган, а той нямало да "участва в политически игрички".

Ето ви 500-еврова пачка, г-н главен прокурор

Около половин час след началото на изслушване активист на "Демократична България" успя да замери главния прокурор с разпечатани 500-еврови банкноти и веднага беше изведен от залата. На излизане мъжът призова Гешев да обясни къде са 4-те милиарда от КТБ. Главният прокурор се опита да се шегува със случката, като първо коментира, че протестиращият явно е много богат.

Накрая Гешев заключи: "Беше забавно. Надявам се, че обективните журналисти ще го отразят обективно". Той обясни, че на другите журналисти, които пишели с фиксации срещу прокуратурата, не разчитал.


Снимка: БГНЕС

"Във всяко лошо нещо, има и нещо хубаво. Можеше да мине с пистолет покрай охраната от НСО", каза Гешев. Малко по-късно той уточни, че не вярва на НСО, въпреки че брат му работи там.

Вече сме взели 1 милиард евро от Божков

В отговор на депутатските въпроси Иван Гешев разкри и дълго пазена тайна: Колко струва колецията на Васил Божков. Според Гешев оценката на само 212-те регистрирани антични предмета от колекцията е за 1 милиард евро. Прокуратурата ще се опита да докаже, че те са регистрирани с фалшиви оценки и да ги конфискува. Остава висящ въпроса на какво основание прокуратурата е конфискувала останалите близо 6500 антични предмета от колекция, които не са регистрирани. Единственото възможно основание е те да са предмет на престъпление, но публично не е давана информация за това.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов попита Гешев какво става с проверката на цялата приватизация.

Главният прокурор отговори, че целта не е да се проверяват работещи предприятия и собствеността им, а дали има извършени престъпления от лица, заемащи висши държавни позиции и дали е изтекла давността. Проверката на 50 сделки е приключила.

"Когато приключим, ще започнем на части да го представяме информацията публично", каза Гешев. Тази инициатива на прокуратурата има потенциал да се превърне в публичен линч на хора по списък извън съдебната зала, без участието на съдия и адвокат.

Въпросите на Божанков

Явор Божанков от БСП зададе цели 10 въпроса по ключови теми, но отговорите бяха твърде уклончиви, а някои и смущаващи. Иван Гешев започна отговорите с кратко въведение, в което обясни, че е почитател на Петко Каравелов. Той имаше предвид митичната история за това как Каравелов излиза от зандана в "Черната джамия", пребит от полицията, за да каже после пред чужденци е казал, че в България не бият. Така, според Гешев, трябва да се защитават българските институции, дори и да са те набили преди това.

Явор Божанков попита защо цели две години продължава дело срещу бившия финансов министър Владислав Горанов. Иван Гешев каза, че е мислел, че е поканен да изнесе аналитичен доклад и нямал правомощия да указвам на прокурорите как да си решават дела.

Вторият въпрос бе за записите и снимките от спалнята на Бойко Борисов. От отговора се разбра, че има дело за снимките и две проверки за останалите неща. Гешев знаел, че Борисов три пъти се явявал да свидетелства, но друго не знаел. "Ако ми бяха зададени въпросите предварително, щях да питам наблюдаващите прокурори. Ако бяха ми разрешили, щях да ви кажа повече", каза той и допълни, че никой не пита испанските прокурори защо делото "Барселонагейт" продължава толкова време, а се питат българските.

Божанков попита за съмненията, че поръчката на главния прокурор за луксозните коли за Бюрото за защита била нагласена, за да се купят коли на "Фолксваген". Гешев каза, че е бил проверен от финансовата инспекция, която не е открила нищо нередно, а и как така да се нагласи нещо с немци?

На въпроса за "Апартаментгейт" Иван Гешев обяви, че Върховната касационен прокуратура прави ревизия на всички откази да се образуват дела. "Прокуратурата се занимава с наказателната отговорност, а не с историческата отговорност", каза Гешев.

Божанков попита дали има разследвания срещу полицаи за насилие по време на протеста. От отговора на Гешев се разбра, че дела срещу полицаи няма, но има над 50 дела срещу протестиращи. "Никоя полиция в Европа няма да изтърпи да изяде толкова бой, колкото изтърпя българската", обяви Гешев и посъветва депутатите от БСП да видят как реагира френската и германската полиция.

На въпрос за къщите за гости се разбра, че има стотици проверки, има една присъда, а всички дела за взети на специален надзор.

Главният прокурор нямал никаква информация за делото за танкерът "Бадр" и журналистическите разкрития за връзката на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, както и за българската връзка по аферата с финансовите досиета FinCen.

В отговор на въпрос за контролираното оповестяване на селективна информация по определени дела, Гешев каза: "Явно някой го е страх от истината". После добави: "Българската прокуратурата иска да изгражда доверие в българските граждани".

Изненада бе въпросът на депутатът от "Воля" Симеон Найденов, които попита защо близо 40% от досъдебните производства не завършват в срок. Гешев обясни, че статистиката не винаги дава обективна картина и обвини депутатите за законите.

Добри и лоши олигарси?

Депутатът от БСП Крум Зарков зададе множество въпроси на главния прокурор, като особено впечатление направиха серията питания на "олигархична" тематика.

"Защо определяте някои обвиняеми като "олигарси"?; "Срещу всички олигарси ли повдигнахте обвинения?"; "Има добри и лоши олигарси ли в България?".

"Прав сте, че терминът олигарх е житейски, журналистически...", каза Гешев, който често използва този термин и като главен прокурор.

Крум Зарков уточни: "Защо разговорът на този олигарх (Васил Божков) е важен, когато е с депутат или с друг олигарх, а не е важен, когато е с министър-председателя?

Гешев отговори, че във въпроса на Заков имало "политически нюанс". Този въпрос няма юридически аспект, а журналистически и политически.

"Дали действията на колегите са политически правилни и политически коректни, аз няма да коментирам, това е във вашето поле", обясни Гешев

По време на цялото заседание Иван Гешев не спираше да напомня на Зарков, че е френски възпитаник, защото депутатът е завършил Сорбоната (Гешев е завършил Академията на МВР, но никой не му го напомни – б.а.). После обясни, че той с удоволствие би се чувствал като френски главен прокурор, но действителността в България била друга и името на главния прокурор се споменавало твърде често.

Нямам вяра на НСО

Крум Зарков попита за статута на Бюрото за защита, което е на пряко подчинение на главния прокурор и може да извършва арести. Отговорът бе, че няма нищо нередно, защото правомощията са дадени в закона, а има и достатъчно инструкции. Естественото продължение на този въпрос бе защо Гешев се е отказал от охраната на НСО.

"Когато всички служби в държавата са преценили, че животът ти е застрашен и то не да те замерят с яйце, всичко опира до доверие. Аз нямам доверие на НСО, въпреки че брат ми работи там. Не мога да имам доверие на служба, където служител е обвинен като участник в организираната престъпна група за поръчкови убийства", каза Гешев.

Накрая за делото на спецпрокуратурата, по което протекоха подслушаните разговори на президента Румен Радев, главният прокурор обяви, че не знае много, а само това, че е изпратено е по компетентност на военната прокуратура. Още от самото начало имаше съмнение, че делото е започнато от некомпетентна прокуратура, защото спецпрокуратурата не може да разследва военни, а точно това е правила. Това само задълбочава съмнението, че не само публикуването на подслушаните разговори е незаконно, а и самото подслушване.

"В кой минал период е имало повече борба с корупцията и повече борба с организираната престъпност?", попита Иван Гешев депутатите в края на изслушването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #45

  да - и въпроси му зададоха, и писмено му ги връчиха..., а гЭшеф си ги тУрна при .... дипломата от милиционерското у-ще... Ич не му дреме на гЭшеф, защото тая палячовщина с комунистите (бсп-то) е, за да му помогнат на милиционер-глав-прок-а да имитира, че уж нещо пред някого се отчита и да не го питат всички дали е лесно, когато си хем недосегаем, хем некадърен и некомпетентен... ;-)

 2. fantom
  #44
  Отговор на коментар #22

  Колко от описаните престъпления са по времето на Гешев. А защо не е имало присъди е ясно. Тогава властваше БКП/БСП и ДС, а Гешев го нямаше.

 3. fantom
  #43

  Отговорите са пределно ясни. Пределно ясни са и манипулативните коментари след всеки отговор. Гешев трябва да продължи и ще продължи. Особено след още една година, когато паднат имунитетите.

 4. Bлaдo
  #42

  corrigendum: пълният текст на комуно-милиционерския (бсп-гешеФския) девиз е "народната милиция - биещото сърце на партията" https://avantage.bg/wp-content/uploads/2020/01/MVR9.jpg

 5. Bлaдo
  #41

  всъщност комунарите от бсп-то (уж неудобни въпроси задавали) помагат на милиционера гешев да си създаде легенда, че "не е безконтролен" лyg, както смята останалия свят - от последния недобит протестиращ, та до висините на ЕС - Европейската комисия и Европейския парламент. ......... Защото бекапето (бсп) и милицията (гЕшеф) са .... исторически обвързани (и влюбени) един с друг ;-))) Както гласи и вечният им общ девиз: "милицията е биещото сърце на партията" :-))

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #40
 7. Bлaдo
  #39

  тежък пазарлък:
  - бсп иска да се докара като "анти-гЕшефска" опозиция;
  - дпс (и те кагебЭйски дЭриват) искат оставката на пкп-то кАраянчева...;
  - на гЭрб им се налага да ... обслужват дпс-то,
  щото за нЭкои далаверки им трябват гласовете им...
  - сега трябва успоредно да се гласуват две неща:
  доклада на милиционера гЭшеф и оставката на пкп-то...
  Ако не приемат доклада - това е равностойно на "искаме му оставката"...
  Но!!! ако им пипнат мицката гЕшефф (дето им пази пЭЭфското спАкойствие)
  дпс като

 8. Boriana
  #38

  Защо си загубих времето да чета това дълго и отекчително изложение. Защо изобщо Гешев е питан за това и онова, когато отговорите се знаят предварително? Защо трябва да е разпитван Борисов за пачките в чекмеджето когато на въпроса- ваши ли са, се знае, че той ще отговори - не не са мои. Когато се говори и пита такъв като Гешев и Борисов трябва да му се изнесат факти с-у твърденията им. Защо тези горе, които питат не са ги събрали и да ги сложат на масата. Защото ги мързи или ги е страх. И аз мога да се плъзгам по повърността на темите, така правят и нашите журналя. ОТ ТОВА ПОЛЗА НЯМА.

 9. ivand
  #37

  Защо лицето от Бсп Красимир Първанов, които като директор на Нек е подписал с руснаците договор за Аец Белене, без да има тези правомощия и това право, нарушавайки законите. Вследствие на този подпис от другаря Първанов България беше осъдена от Русия и държавата България заплати 1,3 милиард лева на руснаците за руските реактори. (самовари) Вместо да бъде съден и осъден за дълги години затвор за тази голяма щета нанесена умишлено от Красимир Първанов на държавата този елитен кадър на руската партия

 10. Н
  #36
  Отговор на коментар #27

  Браво!Вече не се купуват и лекари!Колко мръсници с адвокати и с фалшиви лекарски диагнози се отърваха през десетилетията.Интересна статистика би било,нали:еди коя си година,еди кой си с едикакви си пари си излезе от затвора с еди кои си аджокати и с еди кои си лекари...Абе най ще си е добре да дойде един Борг отгоре и всички тези неща да приключат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.