БСП загрижена за бизнеса на чуждите фирми за сметопочистване

БСП загрижена за бизнеса на чуждите фирми за сметопочистване

Чуждeстранни фирми няма да могат да се занимават с почистване в България, заявиха в сряда депутатът от левицата Михаил Миков при гласуването на първо четене на промени в Закона за отпадъците. Поправките са внесени от народните представители от ГЕРБ Фани Христова и Йоана Кирова и предвиждат компетентен орган по издаване на всякакви разрешителни и регистрационни документи за камионите и другите помощни средства, с които се чисти, да е директорът на РИОСВ на чиято територия е седалището на фирмата, а не както сега на чиято територия се извършва дейността.

Договорите със сметищата в момента също се регистрират при шефа на РИОСВ по извършване на сметосъбирането. С промените това ще трябва да стане при неговия колега по седалището на фирмата, която събира боклука.

Ако фирмата обаче е регистрирана в чужбина, тя няма да може да чисти български общини, без да направи специално дъщерно дружество у нас и да похарчи допълнителни средства, коментира Миков.

Вносителите посочват, че промените са "технически". Според опозицията обаче те са съществени и отново бе изразено мнение, че са "лобистки".
Михаил Миков даде и пример за това – в момента една и съща фирма чисти София и Видин. Досега контролът във Видин е бил улеснен от изискването за регистрация при местния РИОСВ. С промените обаче, за да се види дали се спазват изискванията, трябва да се вземат документи от РИОСВ по седалището на оператора, което е различно от Видин.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?