БСП запазва преднината си според социологически сондажи

БСП продължава да има солидна преднина пред останалите политически сили в сондажите на обществените нагласи, направени два месеца преди изборите. Това съобщи социологът Живко Георгиев в Плевен в понеделник.

Според последните изследвания в момента БСП се подкрепя от 26,5-27,5% от потенциалните гласоподаватели. На доста голямо разстояние я следва НДСВ с подкрепа от 12,5-13,5% от електората, ОДС с одобрение от 8% и ДПС – 5,5%.

Голяма вероятност да прескочат четирипроцентната бариера и да пратят свои представители в парламента има също ДСБ и БНС, допълни Георгиев.

През последните 4 месеца социолозите регистрират стабилност в подкрепата на основните политически сили. Според социолога едва ли ще има драстични размествания в нагласите на избирателите след като започне предизборната кампания. Той твърди, че водещи остават политическите послания, а не личностите в листите.

Най-важната ос на предизборната борба ще бъде "промяната или запазване на статуквото", допълни Георгиев. 45% от анкетираните са за достатъчно радикална промяна, около 25% са за промяна, но при съхраняване на основни ценности от днешния ден, а 8% са доволни от сегашното положение, сочат данните от проучванията.

Очакванията за промяна са в областта на политиката по доходите, за нов тип социално-отговорна политика, за по-сериозни ангажименти на държавата в образоването, социалната сфера, външната икономическа политика, за намаляване на равнището на корупцията, посочи Георгиев.

Споделяне

Още от България