БСП започва консултации с ДПС и "Воля" за вот на недоверие

Цветанов: Това ще бъде една загуба на време и демонстрира политическа незрялост

БСП започва консултации с ДПС и "Воля" за вот на недоверие

Следващата седмица БСП ще започне разговори за вот на недоверие срещу правителството с другите партии в опозиция - "Воля" и ДПС. Предложението на социалистите към другите формации ще бъде темата на вота да е свързана с корупцията, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според обясненията ѝ темата е обширна и може да включва корупцията в различни обществени сектори: здравеопазването, образованието, регионалното развитие или други сфери, тъй като навсякъде имало поводи.

"На парламентарна група решихме да излъчим екип, да помолим колегите от ДПС и "Воля“ да направят същото и другата седмица официално да започнем разговорите по темата на вота на недоверие и кога да го внесем", каза Нинова.

Конгресът на социалистите в събота даде мандат на Нинова да поиска вот срещу правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

В добавка лидерът на "Воля" Веселин Марешки също е изказвал такава теза, но на последните гласувания в парламента групата му се цепи на две – такива, които подкрепят ГЕРБ, и такива, които гласуват срещу решенията на мнозинството.

Преди ден лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ обяви, че корупцията е сериозна тема за внасяне на вот на недоверие.

За внасяне на вот на недоверие са нужни 48 подписа, а народните представители на социалистическата партия са 80, тъй че не е необходима подкрепата на другите политически сили. За сваляне на правителството са нужни гласовете на 121 от 240 депутата, т.е. и гласове на други партии. Заедно с ДПС и "Воля" обаче гласовете могат да станат 118, което означава, че вотът ще е неуспешен, освен ако няма липсващи депутати от мнозинството.

Малко по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че вотът на недоверие ще бъде "една загуба на време, защото страната има съответните добри показатели и опозицията няма алтернативни решения за това, което сме направили досега".

"Ще бъде загуба на време, но трябва да се съобразим с конституционните разпоредби и парламентарната практика", каза Цветанов. Той смята, че това е нормалната парламентарна процедура, и се радва, че дебатът ще се води в пленарната зала, защото не е "коректно ежедневно да се хвърлят някакви обвинения, които въобще да не кореспондират с истината".

"Ние се придържаме към начертаната програма, приемането на бюджета и законодателството, което има пряко отношение към ангажиментите по управленската ни програма. От тази гледна точка вотът на недоверие ще ни отнеме може би половин ден, за да може да се водят дебати, иначе нямаме промяна от това, което сме си начертали", заяви Цветанов.

Според Цветанов внасянето на вот на недоверие в навечерието на бъдещото председателство на България на Съвета на ЕС е показател за политическа незрялост. "Аз не мога да повярвам, че една партия, която претендира за 100-годишна история, загърбва националните приоритети, които са свързани с председателството", каза Цветанов.

Той прогнозира, че по време на дебата ще бъдат изречени много неистини, и напомни, че от ГЕРБ са изготвили регистър на фалшивите новини, създавани от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България