БСП започва обречени консултации за "енергиен" вот на недоверие към кабинета

БСП започва обречени консултации за "енергиен" вот на недоверие към кабинета

БСП стартира предварително обречени консултации за вот на недоверие срещу правителството заради отказа му от АЕЦ "Белене". Социалистите искат оставката на кабинета "Борисов" за провал в сферата на енергийната политика, обяви депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров.

Именно той през 2008 г. поръча на "Росатом" изработването на реактор за бъдещата АЕЦ "Белене", преди още да са намерени парите за централата, но с обяснението ,че че това е нужно, защото имало много поръчки за ядрено оборудване и да не останем на опашката.

Една от причините сегашното правителство да спре ядрения проект е фактът, че за него няма финансиране нито в България, нито от западни инвеститори.

Петър Димитров обяви в петък от парламентарната трибуна, че започват консултации с опозиционни парламентарни парни партии за вот на недоверие към кабинета, само ден след като Народното събрание одобри спирането на АЕЦ "Белене". Против това решение гласуваха само БСП и "Атака", а Синята коалиция подкрепи ГЕРБ. Дори ДПС, най-близкия съюзник на социалистите в парламента, вече не подкрепят изграждането на АЕЦ "Белене" и по този повод не взеха участие в гласуването.

Ако БСП привлече за съмишленици 10 народни представители на “Атака”, двете формации ще съберат точно 50 подписа за искания вот на недоверие, което прави само с два повече от необходимия минимум за използването на опозиционния инструмент.

Толкова биха били гласовете "за" вота на недоверие към кабинета по повод АЕЦ "Белене", ако се стигне до такъв. Максимумът, който могат да привлекат социалистите, са още двама независими депутати – Камен Петков и Георги Терзийски.

“Вотът трябва да бъде и за големия провал в икономическата политика на правителството, за надигащата се нова вълна на кризата и за липсата на каквато и да било реакция от страна на кабинета”, допълни Димитров.

Предния ден Димитров заяви, че управляващите вероятно са скрили доклада на HSBC за АЕЦ “Белене”, защото той защитавал строежа на атомната централа. Депутатът настоя документът на консултанта спешно да бъде обявен публично.

Левицата иска още повторно приемане на решение за ядрената централа на базата на изводите и препоръките в доклада на консултанта, както и за организиране на референдум за решаване на съдбата на АЕЦ "Белене".

"Бойко Борисов и ГЕРБ заграбиха АЕЦ Белене", обяви Петър Димитров, четейки декларацията на БСП. Според социалистите отговорността за “ядрената капитулация” на България пада върху депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и девет независими народни представители".

Димитров обяви, че цената "за това безотговорно решение ще платят българските потребители на ток", защото страната ще бъде изправена пред нуждата от внос на ток на "непосилни за мнозинството българи цени".

"Това антибългарско решение е директно предателство спрямо националните интереси, защото България се лишава от най-големия си стратегически проект, който даваше реален шанс на страната за ускорено излизане от кризата", заяви Димитров.

Той се обърна и към "русофобската опозиция" и ги попита на какво се радват - "на растящата ни енергийна зависимост от "Газпром", на растящите цени на тока и парното, на реалната заплаха от износител България да стане вносител на електроенергия". Димитров посочи, че руският реактор, макар и преместен от Белене в Козлодуй, си остава руски и след 15 години няма да бъде по-млад и по-надежден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?