Заради подслушаните "откровения" на пловдивския кмет Иван Тотев

БСП заподозря ГЕРБ в опит за държавен преврат на местно ниво

Опозицията намери за "нормална партийна сбирка" изтеклите скандални записи

БСП заподозря ГЕРБ в опит за държавен преврат на местно ниво

БСП заподозря, че опозицията от ГЕРБ цели дестабилизация на държавата и преврат, който да се постигне чрез кметовете на градовете, избрани с подкрепата на партията на Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на народни представители от левицата на пресконференция по повод на изтеклите в медиите аудиозаписи от сбирка на пловдивския актив на ГЕРБ с кмета Иван Тотев.

В понеделник Окръжната районна прокуратура в Пловдив се самосезира във връзка с публикации, съдържащи извадки от адуиозапис на изказвания на Тотев на тази среща. Освен кмет на Пловдив, Тотев е и лидер на местната партийна структура.

На записите се чува как той казва, че Общинският съвет в Пловдив нарочно гласува подготвени незаконосъобразни решения, за да дискредитира областния управител на града Венцислав Каймаканов, като той ги върне за ново разглеждане. Така вината за нереализираните в града проекти ще падне върху него, а не върху общинската администрация. Освен тези думи, от записа става ясно, че Тотев назначавал поголовно всякакви хора от редиците на ГЕРБ в администрацията си и в общинските дружества, за да ги "трудоустрои по някакъв начин.

Самият Тотев обясни в сряда сутринта пред Нова телевизия, че думите му са извадени от контекста, че на партийната сбирка вдъхвал кураж на съпартийците си, че нямало такова нещо като безразборни назначения, че действително имало "бламиране между общинския съвет и областния управител, но общинарите не саботирали Каймаканов.

"Искаме да попитаме ръководството на ГЕРБ има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата и до кои кметове", попитаха депутати от БСП. "Искаме отговор от Бойко Борисов и Цветан Цветанов участва ли партия ГЕРБ в национален план за държавен преврат за деструктуриране на държавата и събаряне на правителството до май, както става ясно от записите на пловдивския кмет Иван Тотев", попита Красимир Мурджев от БСП, избран от Пловдив.

"Не мога да си представя как един избран с немалко мнозинство кмет може да си позволи такова рушене на местната власт и толкова вулгарно отношение към общинския съвет. Той се поставя над закона, обявява се за недосегаем", възмути се Захари Георгиев, също депутат от Пловдив. Той попита и какво е отношението на главния прокурор Сотир Цацаров по този въпрос и означава ли, че Тотев има чадър от прокуратурата.

Захари Георгиев изтъкна още, че действията на кмета са неморални. След като няколко пъти подчерта липсата на морал у политическия противник, той не отговори на журналистически въпрос морално ли е избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Тук става дума за партийно решение", каза Георгиев.

От БСП попитаха ГЕРБ дали продължават да подкрепят Иван Тотев. Последва утвърдителен отговор. По думите на народните представители Цвета Караянчева и Менда Стоянова партията им не намирала нищо нередно в обясненията на Тотев пред пловдивския партиен актив за действията му като кмет.

"Явно започна предизборната борба, и то от Пловдив, защото Пловдив има млад и успешен кмет, защото за две години Пловдив се промени и ще продължава да се променя", отговори Менда Стоянова, която преди да стане втори мандат депутат от ГЕРБ, бе шеф в местната дирекция на НАП.

"Включваме на скорост предизборна кампания "май 2013", всички ченгеджийски действия и номера, тайни записи, изтичане през анонимни кутии, части от записи – не целия, стенограми на записи, които не отговарят на самите разговори – всичко това в действие, дълбоко познато на всички нас за последните години", каза Стоянова.

Според нея няма издънка на Тотев. В никакъв случай това не може да бъде причина да се свали политическото доверие от един успешен кмет, чийто град се променя, коментира още тя.

Нито Стоянова, нито Цвета Караянчева не виждат нищо ненормално в това кмет на ГЕРБ да назначава кадри на ГЕРБ. "Ние имаме подготвени хора, с езици и дипломи", заяви Стоянова. Едновременно с това тя се оплака, че БСП уволнявали нейни съпартийци.

"Ако ГЕРБ е национално отговорна партия, тя трябва да съхрани своите професионалисти, да опази своите кадри, да ги използва там, където местната власт е на ГЕРБ, за да бъде полезна на градовете си и да може да управлява и след това", каза още Менда Стоянова.

Тя наблегна, че все пак тези думи на Тотев са произнесени на партийно събрание, а Цвета Караянчева допълни, че и тя като областен координатор трябвало да вдъхва сили на съпартийците си от малкия град, които едва ли не били подложени на гонения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?