БСП заподозря кабинета за "етническа подмяна" в страната

ГЕРБ: Корнелия Нинова се превърна в политическа лъжкиня

БСП заподозря кабинета за "етническа подмяна" в страната

Управляващите залагат "етническа промяна" в България с трайно заселване на бежанци в българските общини. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията във вторник. 

Причината за изявлението е изказване на изпълнителния директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова пред БНР в неделя, че стартират проекти за заселване на мигранти в райони с "тежки демографски характеристики".

"Твърдението, че това ще реши демографския ни проблем, е висш цинизъм, независимо от кого е произнесен – от Кристалина Георгиева, от правителството или от изпълнителния директор на сдружението", каза още Нинова.

Според лидера на БСП до този момент кабинетът на Борисов е бил безсилен да се справи с проблема с мигрантите, а оттук нататък той изглежда опасен.

"Кой е възложил на общините такова нещо? Защото единственият орган, който може да го направи, е правителството. Досега Меркел им казваше: "Елате, ние ще ви помогнем", а сега Борисов им казва: "Елате, ще ви дадем жилища, училища, личен лекар, социално подпомагане и заетост. Това е директна покана да дойдат, че ние ще им уредим живота", заяви Нинова. Според нея има опасност от привличане на нови мигранти.

БСП иска финансовия министър Владислав Горанов да отговори в парламента откъде са парите - от бюджета или от еврофинансиране. Социалистите настояват и да видят проекта за бюджет за следващата година.

Социалистите дадоха и "контраидея" и предложиха вариант за решаване на демографския проблем в районите с тежки характеристики - държавата да купи обезлюдените жилища, да ги ремонтира и предостави на млади български семейства срещу малък наем.

Веднага след думите на Нинова, от ГЕРБ опровергаха теорията на социалистите. "Няма решение на правителството за настаняване на бежанци в общините. От новоизлюпен политик Корнелия Нинова се превръща в политическа лъжкиня", каза народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите ѝ твърдението на Корнелия Нинова, че в обезлюдените общини в България ще се настаняват бежанци, е лъжа, както и че това ще става по европроект или решение на Европейската комисия. "Веднъж излъга за спрените евросредства в сектор "Земеделие“, сега лъже отново“, заяви Десислава Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България