БТА е първата медия, застраховала се за медийни рискове

БТА е първата медия, застраховала се за медийни рискове

За първи път в България "Булстрад"  застрахова независимата обективна журналистика в лицето на БТА и създава застраховка "Медийни рискове".  Тя покрива отговорността на медията при изпълнение на професионалните ѝ задължения да информира точно и коректно обществото, съобщи във вторник информационната агенция.

Първият застрахователен договор за медийна защита, сключен с БТА за срок от 1 година, беше подписан от генералния директор на агенцията Максим Минчев и от изпълнителния директор на "Булстрад" Румен Янчев. По статут, приет от Народното събрание , агенцията е обективна и независима медиа и според застрахователя носи най-малък застрахователен риск.

Покритите рискове при този вид застраховка са клевета, обида, незаконно присвояване на авторство, въвеждане в заблуждение, нарушение на всяко право на интелектуалната собственост, включително авторско право,търговска марка, права върху патенти, издаване на чужда тайна. Въпросните рискове са съгласно българското законодателство и произтичат от осъществяването на дейността на медията.

Само през последната година във Великобритания са осъдени за клевета, погрешно предаване на информация и нарушаване на права - "Дейли мирър" - 2 пъти, "Дейли телеграф" - 2 пъти, "Сън", "Гардиан" - 2 пъти, "Индипендънт", "Таймс".

Застраховката "Медийни рискове" се появява в точния момент, за да подкрепи медиите при спазването на Етичния кодекс на българските журналисти и синхронизирането с европейското медийно законодателство.

Максим Минчев призова всички медии да се присъединят към инициативата за застраховане. Един от акцентите на кампанията ще се случи на 25 юли, когато пред БТА ще бъде открита почти 3-метрова скулптура "Истината за перото", чийто автор е Ставри Калинов.

Споделяне

Още от България