БТА е първата медия, застраховала се за медийни рискове

БТА е първата медия, застраховала се за медийни рискове

За първи път в България "Булстрад"  застрахова независимата обективна журналистика в лицето на БТА и създава застраховка "Медийни рискове".  Тя покрива отговорността на медията при изпълнение на професионалните ѝ задължения да информира точно и коректно обществото, съобщи във вторник информационната агенция.

Първият застрахователен договор за медийна защита, сключен с БТА за срок от 1 година, беше подписан от генералния директор на агенцията Максим Минчев и от изпълнителния директор на "Булстрад" Румен Янчев. По статут, приет от Народното събрание , агенцията е обективна и независима медиа и според застрахователя носи най-малък застрахователен риск.

Покритите рискове при този вид застраховка са клевета, обида, незаконно присвояване на авторство, въвеждане в заблуждение, нарушение на всяко право на интелектуалната собственост, включително авторско право,търговска марка, права върху патенти, издаване на чужда тайна. Въпросните рискове са съгласно българското законодателство и произтичат от осъществяването на дейността на медията.

Само през последната година във Великобритания са осъдени за клевета, погрешно предаване на информация и нарушаване на права - "Дейли мирър" - 2 пъти, "Дейли телеграф" - 2 пъти, "Сън", "Гардиан" - 2 пъти, "Индипендънт", "Таймс".

Застраховката "Медийни рискове" се появява в точния момент, за да подкрепи медиите при спазването на Етичния кодекс на българските журналисти и синхронизирането с европейското медийно законодателство.

Днес се случи нещо в медийното пространство, защото защитата на свободата на словото досега е мислена само като гражданска позиция, а от днес и бизнесът има своя начин да се ангажира със свободата на словото, коментира проф. Георги Лозанов - председател на Българската медийна коалиция. Това е цял процес, който макар и екзотичен, има своите образци по света, добави Лозанов. По думите му тази застраховка е своеобразна застраховка на свободата и до голяма степен е защита от страха и от цензурата.

Максим Минчев призова всички медии да се присъединят към инициативата за застраховане. Един от акцентите на кампанията ще се случи на 25 юли, когато пред БТА ще бъде открита почти 3-метрова скулптура "Истината за перото", чийто автор е Ставри Калинов.

Споделяне

Още от България