БТА празнува 107 години с 40-етажна торта

С 40-етажна торта, колкото са годините на списание "Паралели" ще отпразнува 170-години най-старата българска медиа, започнала работа на този ден през 1898 г.

Кулинарното произведение представлява 13-метрова стълба, а всяко стъпало следва историята на списанието, издание на БТА. В началото е първата корица с Ленин, а на върха блести една от последните мис "Паралели" Йоана Йовчева.

Свещичките ще духнат 40 красавици, сред които Йоана, Мис България Елена Тихомирова, Нели и Радост от "Огледала", мисис България Яна Маринова. Всички те са сред лицата на списанието през последната година. На купона ще блестят и откритията на "Паралели" - български момичета, представени в една от най-атрактивните рубрики на списанието "Български прелести".

Грамота с карта "Бетеанец завинаги" ще получат 40 журналисти, работили в "Паралели".

Триизмерно лого на агенцията под формата на земното кълбо, високо над два метра, е монтирано в зала 3 на НДК за рождения ден. Върху символа на агенцията гостите ще слагат автографи и ще пишат своите пожелания. На празника си тази вечер домакините очаква приятели от всички медии, политици, бизнесмени, популярни лица от шоубизнеса.

Водеща ще бъде Параскева Джукелова, а специални гости са музикантите от "Стари муцуни".

БТА е учредена през 1898 г. като първата държавна информационна агенция. На 16 февруари 1898 г. първият директор Оскар Искандер собственоръчно написва първия бюлетин. Първите източници на информация са телеграмите на агенциите "Хавас" и "Ройтер". Абонати са столичните вестници, българското правителство и дипломатическите представителства на чужди държави у нас.

Днес БТА има споразумения за обмен на информация с AFP, Associated Press, Reuters, ИТАР-ТАСС, DPA и с 26 национални агенции от Балканите, Западна Европа и Азия.

Началото на "Паралели" и ЛИК е поставено през 1965 г. Създатели на печатните издания са Лозан Стрелков и Кръстан Дянков. По-късно главен редактор е Стефан Продев. Първото име на"Паралели" е "Светът в снимки и карикатури". През април 2004 г. списанието излезе с нова визия и формат и за първи път включи българска тематика.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?