БТА събира българските медии от цял свят на първа по рода си среща

БТА събира българските медии от цял свят на първа по рода си среща

От 22 до 24 май Българската телеграфна агенция (БТА) събира представители на български медии от цял свят на първата по рода си среща, която ще премине под мотото "Българските медии и европейските отговорности на България".

Форумът се провежда месец след подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС и съвпада с 24 май - 1150-годишнината от създаването на българската азбука, която става първата кирилица в Европейския съюз, казва директорът на БТА Максим Минчев.

Целите на Първата световна среща на българските медии са няколко: представителите на българските общности по света да получат обективна и актуална информация за събитията в страната и приоритетите в управлението; българската общественост да научи повече за българските медии в чужбина и реалните проблеми на нашите общности там; да се постави началото на световен BG -информационен пул.

“Ще ми се много прагматично да се съберем и да видим къде сме ние, как общуваме помежду си, какви са нашите общи отговорности като журналисти в контекста на съвременна България. България върви напред, това е повече от ясно. Не трябва да забравяме, че България не е само тези осем милиона, които живеят на територията на днешната държава България, това са и всички наши сънародници, които са пръснати по едни или други причини по света. За първи път искаме да направим този контакт, да потърсим мястото на медиите в съвременното развитие на България”, обяснява Максим Минчев пред Радио Дойче веле – една от медиите, която участва на срещата.

До този момент са потвърдили участие 73 души от 53 медии от 24 държави. Практически е обхваната цялата география, няма държава, където да има списание, вестник, радио-телевизионно предаване или интернет-сайт, който да не присъства на тази среща. Това нас ни радва, защото ще имаме възможност наистина да си съставим една много ясна картина на това къде, как, с какви проблеми, с каква периодичност, с какво влияние са разположени българските медии по целия свят, допълни директорът на БТА.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?