БТА ще е домакин на световна среща на информационните агенции

Журналисти от 25 държави взеха участие в 14-та среща на бългаските медии

БТА ще е домакин на световна среща на информационните агенции

"Предстои ни през 2019 г. да проведем най-голямото медийно събитие в историята на България - Шестия световен конгрес на информационните агенции, между 12 и 16 юни в София и в Пловдив като културна столица на Европа", заяви генералният директор на БТА Максим Минчев при закриването на Четиринадесетата световна среща на българските медии в Скопие, предаде БТА.

Агенцията се готви много сериозно за този форум в България, който е много сложен за организиране, отбеляза Минчев. Той посочи, че конгресът се провежда на всеки три години и по традиция на него се събират представители на информационни агенции от близо 150 държави. Идват най-големите телевизии и вестници, а в последните години е значително присъствието на технологични гиганти като Google и Microsoft, посочи Минчев. Той изрази надежда, че българската държава ще откликне за организирането на това много скъпо мероприятие, на което БТА е домакин и организатор.

За Четиринадесетата световна среща на българските медии той коментира, че много трудно се организира нещо в Скопие. "Мощно е подозрението - граници, предразсъдъци, история минават през главите на хората", посочи Минчев и отбеляза, че музикалното изпълнение на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски при откриването на форума е "разтопило снеговете и ледовете".

Тази година мотото на световната среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света, беше "Медии и памет". Във форума се включиха журналисти от над 50 български медии от повече от 25 държави от цял свят. За първи път имаше и участници от Аржентина.

На срещата бяха дискутирани теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес и национален дълг", "Журналистиката срещу пропагандата". Обсъдени бяха и проблемите на българските медии зад граница, един от които - липсата на финансова подкрепа от българската държава. Засегнати бяха и проблемите на българските общности извън страната.

"Нека бъдем малко повече оптимисти за съдбата на това, което наричаме България и българщина", призова акад. Антон Дончев при закриването на форума.

Генералният директор на БТА се обърна към представителите на българските медии за идеи за провеждането на следващата световна среща. По думите му най-лесно било да се избере мястото на форума. Дали ще е Торонто, Никозия, Лондон, Загреб, Будапеща, Одеса, Париж или Киев - това е нещо, което се решава, добави Максим Минчев. 

 

Споделяне

Още от България