БТК е оттеглила жалбата си срещу "Епъл", вече преговарят за продажбите на "Айфон"

БТК е оттеглила жалбата си срещу "Епъл", вече преговарят за продажбите на "Айфон"

БТК е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прекрати образуваното по жалба на телекома производство срещу световния технологичен гигант "Епъл" (Apple) . Причината е, че двете компании вече са започнали преговори за уреждането на проблема с продажбите на смартфоните "Айфон" (iPhone) от страна на БТК на българския пазар, заради което и беше жалбата.

Решението на КЗК за прекратяване на разследването срещу "Епъл" е взето на 24 октомври и е публикуван на сайта на антимонополния орган.

Производството срещу "Епъл" започна през юли. В тогавашното решение на КЗК се посочваше само, че се разследва американската компания дали е злоупотребявал със своята мощ при налагане на условия при сключване на договор с "Българската телекомуникационна компания" (БТК), която притежава  оператора "Виваком".

От БТК обясниха през лятото, че подаденото от "Виваком" искане срещу американската компания "е свързано с евентуална злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от страна на Apple, във връзка със сключване на пряк договор с Виваком за разпространение на телефоните с марка iPhone".

Вероятно от "Епъл" се се опитали да наложат на "Виваком" неизгодни за българския телеком търговски условия, заради което и в мрежата му не се предлагат смартфоните iPhone за разлика от магазините на конкурентите от А1 и "Теленор".

Сега обаче двете компании са започнали преговори за постигане на разбирателство, става ясно от решението на КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес