БТК глобена за господстващо положение и отказ да предостави шахти на други оператори

БТК глобена за господстващо положение и отказ да предостави шахти на други оператори

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира БТК с 300 хил.лв., заради господстващо положение и отказ да предостави достъп до шахтите на кабелен оператор.

Антимонополната комисия е сезирана от “Евроком кабел”, ”София кабел”, "Центрум груп – София",“Кейбъл тел” АД, “Софийска кабелна компания и Ко”, “Евротур Сат ТВ”,  КТ “Телекабел” и “Еуроком-Пловдив”.

Комисията е установила, че операторите имат регистрация, която им дава законово право да разпространяват телевизионни и радиопрограми. Част от тях са получили лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията и като далекосъобщителни оператори и имат правото да изграждат стационарна телефонна мрежа.  Единствената възможност те да извършват дейността, за която са получили разрешение, е чрез далекосъобщителните съоръжения, на които е собственик БТК.

Законът задължава БТК да предостави достъп до съоръженията и на останалите далекосъобщителни оператори при равни права.

Направеният от КЗК анализ сочи, че БТК е нарушавала системно и под различни форми именно това си задължение, като е ограничавала без причина достъпа на другите оператори до селищната канална мрежа. В някои от случаите компанията или е бавила дълго молбите на останалите оператори, или изобщо не е отговаряла на техните молби.  КЗК установява, че в голяма част от случаите БТК използва един и същи образец, по който отказва достъпът на останалите далекосъобщителни оператори до шахтите.

Като блокира достъпа до каналната мрежа, БТК всъщност не дава възможност на фирмите да изграждат и развиват собствената си далекосъобщителна мрежа, да предоставят кабелна телевизия и други телекомуникационни услуги на българските граждани, се уточнява в решението антимонополистите. Тези действия на телекомуникационната фирма засягат основните принципи на конкуренцията, защото лишават крайните потребители от възможността да избират между различни доставчици на едни и същи услуги.    

БТК ще продължи да стопанисва шахтите, в които се полагат мрежите на кабелните оператори, заяви в четвъртък изпълнителният директор на телекома Денис Уолах. Компанията е отворена за преговори с кабеларките, които желаят да ползват каналната мрежа на телекома. В отговор на депутатски въпрос по време на заседание на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Уолах каза, че радиофикационната мрежа, която БТК реши да дари на общините, ще бъде стопанисвана от компанията до края на годината, след което радиоточките ще се прехвърлят на местната власт. Удължаването на срока на управляване на тази мрежа се налага, заради това, че БТК е обявила дарението си, след като са били утвърдени общинските бюджети и много кметства не разполагат в момента с пари за поддръжка на радиофикационната мрежа.

Той запозна депутатите с новата тарифна политика на БТК, която предвижда  големите градове и малките селища да бъдат отделени в различни ценови зони. Така БТК реално ще облекчи хората, които живеят в по-малките населени места и имат по-ниски месечни доходи, уточниха от компанията.

БТК освен това предвижда намаленията на бизнес абонатите в България с техни офиси в чужбина.

Готви се ново намаление на междуселищните и международните разговори по Великденските празници.

Споделяне

Още от Бизнес