БТК глобена заради сравнителна реклама на Вивател

Дъщерното дружество на БТК – “БТК Мобайл”, е глобено с 15 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради сравнителна реклама на неговия GSM-оператор Вивател, съобщиха от антимонополния орган.

Производството е образувано по молба на „Мобилтел”. Телекомът оспорва рекламната кампания на абонаментен план на Вивател, в която се сравнява услугата ѝ по предоставяне на мобилен интернет с подобни услуги на конкурентните М-Тел и ГлоБул.

Анализът на КЗК показва съществени различия между техническите параметри на съпоставените продукти. Разминават се технологичните характеристики  (т.нар. 2G и 3G технологии),  техническите компоненти, както и реалната скорост на предлаганите услуги. Прави се пряко сравнение на цени между два варианта за достъп, които са напълно различни по същността си.

Разпоредбата на Закона за защита на конкуренцията забранява приписването чрез реклама или по друг начин на несъществуващи качества на стоки или услуги. Забранено е също и приписването на несъществуващи недостатъци на конкурентните стоки или услуги. Затова действията на “БТК Мобайл” противоречат на лоялната конкурентна практика.

Споделяне

Още от Бизнес