БТК и "Газпром" ще развиват общ сателитен бизнес

Телепортът в Плана, сн. Mediapool

"Българската телекомуникационна компания" (БТК), работеща под бранда "Виваком", и руската "Газпром космически системи" ще развиват съвместен бизнес, съобщиха от българското дружество в петък.

Двете компании са подписали договор за партньорство, предвиждащ използване на сателитен капацитет за VSAT връзки за данни и медийни услуги, на чиято база да се изгради мрежа за пренос на данни и видео в различни региони извън България.

Благодарение на постигнатите договорености, "Виваком" ще използва ресурс на спътника Yamal-402 на позиция 55 изток в Ku обхват. Преносът на сигнала ще се осъществява от дружеството "Телепорт Плана", собственост на българската компания и напълно сертифицирано от WТА.

"Виваком" добавя ресурси чрез спътника Ямал на "Газпром космически системи" към нарастващия списък от възможности и решения за сателитни услуги“, коментира Владимир Рангелов, старши-мениджър "Продажби, радио и телевизионни услуги" в телекома.

Продължаваме да разширяваме портфолиото си от спътникови платформи и да предоставяме надеждни услуги за сателитен пренос на нашите клиенти“, добавя той, цитиран в съобщението.

БТК е инвестирала 10 млн. лв. през последните седем години за модернизацията на ретранслационната станция на "Виваком" край софийското село Плана, която миналото лято навърши 40 години от излъчването на първия си сигнал към космически спътник. 

Телепортът ежедневно разпространява чрез 50-те си антени над 200 радио- и телевизионни канала не само в България, но и до няколкостотин милиона домакинства в Европа, Африка, Близкия Изток и Азия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?