БТК и Мобилтел в битка за мобилния лиценз - трето поколение

Само тримата сегашни GSM оператори - Мобилтел, Глобул и БТК, ще участват в търговете за лицензиите трето поколение UMTS. Това стана ясно от съобщението на Комисията за регулиране на съобщенията, след като в 17 ч. в четвъртък изтече срока за подаване на заявления.

Очаква се най-голямата битка да е между БТК и Мобилтел, които на 30 март ще наддават за лицензията от клас А.

Двата оператора, както и Глобул, са заявили участие и в търговете за двете лицензии от клас Б, които ще се проведат на 5 април. Доколкото единия от тях обаче вече ще е спечелил първата, по-голяма лицензия, за останалите две ще останат точно двама кандидати и едва ли изобщо ще се стигне до наддаване.

От КРС днес уточниха, че решението за провеждане на търгове е взето заради по-големия брой на предварителните искания за UMTS лицензия. От реално участие обаче са се отказали всички останали потенциални кандидати, които на 28 февруари купиха документи - "Тюрксел комюникейшън сървисиз", "Клубфербант - ИТА", "Фърс плейс интернешънъл рисорс", "адвокатската кантора "Камбуров и партнърс" и "АИИ Дейта процесинг".

От регулаторния орган съобщиха, че тримата кандидати, които ще се явят на финала, са внесли определения депозит в размер на 2 млн. лв. за всяко участие. Според броя на заявките това означава, че БТК и Мобилтел са внесли общо по 4 млн. лв., а Глобул - 2 млн.

Тръжните книжа са били предадени на експертната комисия, определена за провеждане на търговете, съобщиха още от регулаторния орган. Съставът ѝ е определен по реда на Закона за далекосъобщенията и включва представители на администрацията на Комисията за регулиране на съобщенията, министерство на транспорта и съобщенията, министерство на финансите, министерство на отбраната и министерство на вътрешните работи.

Предстои експертната комисия да се запознае с подадените документи от тримата кандидати и да установи съответстват ли с изискванията за участие в търговете.

При установяване на нередности и непълноти, на участниците ще бъде даден 7-дневен срок, за да ги отстранят.

Търгът за издаване на единствената лицензия от клас А ще се проведе на 30 март в зала 6 на НДК. Първоначалната тръжна цена на лицензията, за която се очаква оспорвана битка между БТК и Мобилтел, е 70 млн. лв., а стъпката за наддаване - 2 млн. лв.

От КРС напомниха и изискванията към бъдещите собственици на UMTS лицензия: да имат опит в осъществяването на далекосъобщителна дейност; да имат над 500 000 потребители и над 50 млн. евро годишен оборот от тази дейност за 2003 г.

Споделяне

Още от Бизнес