БТК и Орбител с нови тарифи от февруари

Промяна на тарифите на телефонните разговори от 1 февруари, обявиха в сряда конкурентите БТК и “Орбител”.

Цените на Българската телекомуникационна компания бяха одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията, а тарифите на “Орбител” не подлежат на съгласуване, тъй като операторът не е със значително влияние на пазара.

БТК повишава цената на месечния абонамент на стандартния си план с 1,20 лв., като срещу това включва още 10 минути безплатни разговори. Освен това общо 50-те минути, влизащи в таксата, ще могат да се използват не само за градски разговори, както досега, а и за междуселищни. Клиентите на Стандартен план ще се възползват от повечето включени минути още от 1 февруари, а новата абонаментна такса ще е в сила от 1 март.

Новите тарифи на останалите абонаментни планове като “БТК У дома”, “БТК Сити” и др. ще бъдат обявени по-късно.

Зоните за междуградски обаждания в мрежата на БТК се обединяват, а обхватът за селищни разговори се разширява. Разговорите в населените места,        обслужвани от една възлова централа, ще са на цената на селищен разговор. Цените в новата междуградска зона са 8,4 ст. на минута в часовете на силен трафик, а нощем, през уикенда и по празници - 4,8 ст. на минута, след първоначалната цена за свързване от 13 ст.

Поевтиняването на тарифите на “Орбител” е при междуградските разговори и за международните, като са покрити същите дестинации,за които и БТК обявява намаление. Така междуселищното обаждане от номер на “Орбител” ще струва със стотинка по-малко - 4 ст. на минута без ДДС, плюс таксата за свързване на БТК от 13 ст. До Виена, Атина, Лондон, Москва, Париж и Истанбул, където тарифата на БТК става 18 ст. на минута, без да се начислява първоначална цена и независимо от часа на провеждане на разговора, клиентите на “Орбител” ще плащат по 7,5 ст. за минута.  

Цената на БТК за шестте най-често набирани страни - САЩ, Великобритания, Германия, Гърция, Русия и Италия, става 26,4 ст. на минута. На “Орбител” тарифата за обаждания към стационарни телефони в основните страни от ЕС остава 18 ст. с ДДС на минута.

Според алтернативния телеком спестяването в сравнение с цените на БТК е между 25 на сто месечно за малките фирми и 40 на сто – корпоративните, които напълно  заместват услугите на БТК.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?