БТК изгради мрежата си за пренос на глас, видео и данни

БТК изгради мрежата си за пренос на глас, видео и данни

Българската телекомуникационна компания вече може да пренася глас, видео и данни по новата си транспортна мрежа от следващо поколение NGTN. Това съобщиха в понеделник от “Сиско Систем”, с чиято платформа е реализирана мрежата, позволяваща предлагането на т. нар. „тройна услуга” (Triple Play). Все още обаче не е  ясно кога БТК ще предостави на клиентите си възможността да вържат в пакет телефония, интернет и телевизия. Разработва се услугата и когато потребителите имат необходимостта от нея, тя ще бъде пусната на пазара на съответната цена, коментираха от телекома.

„Сътрудничеството със “Сиско” по изграждането на новата мрежа ще ни помогне да разширим географското си покритие и ускоряване на внедряването на нови услуги като Triple Play например”, коментира Мартин Щауб, главен изпълнителен директор на БТК.

Опорната мрежа е изградена на базата на оптични платформи и позволява поддържането на трафик от 10 гигабита в секунда. Това е първото от многото планирани подобрения за своите над 2,5 млн. клиенти, които БТК е предприела в националната телефонна инфраструктура след приватизацията на компанията, пише в съобщението. Не се посочва обаче размерът на инвестицията за новата система.

„Платформата на “Сиско” предлага на БТК оптимален баланс между гъвкавост, капацитет и изпитани възможности”, коментира Каан Терзиоглу, управляващ директор на “Сиско Системс” за Централна и Източна Европа.

 

Споделяне

Още от Бизнес