БТК: КРС ни спира да дадем по-добри цени

БТК обвини Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), че възпрепятства плановете на компанията да въведе по-достъпни цени за фиксираните телефони. Това се разбира от съобщение на БТК разпространено във вторник, след като миналата седмица КРС върна новите тарифи на телекома с мотива, че противоречат на Закона за далекосъобщенията и не дават ясна информация за икономическия ефект на предложените цени.

“Предложеното изменение на цените е отхвърлено с обща трактовка и с мотиви, които не са подкрепени от конкретни данни“, е становището на БТК. Новата тарифна политика е в съответствие със закона и с определените от регулатора правила за определяне на цените на фиксирана гласова услуга за страната,  посочи Павел Велчев, Директор “Регулация и конкуренция” в БТК и Вивател. Сега са засегнати интересите на крайния потребител и възможността му да ползва телефонни услуги на достъпни цени, твърдят от дружеството.

На 17 април БТК внесе в КРС предложение за нова тарифна политика, която предвиждаше редуциране на зоните за разговори от четири на две, което намалява цените за дългите дестинации, но товари средните. Други акценти бяха поевтиняване на международните разговори до определени европейски държави, намаляване на таксата за откриване на нов телефонен пост от 70 на 20 лева, както и добавяне на допълнителни минути в абонаментната такса на стандартния план на телекома. КРС обаче не ги одобри.

От БТК се оплакаха още, че задържането на високите им цени от регулатора, който се произнася единствено по тарифите на оператора с господстващо положение, е в полза на конкурентите им. Те копират нашите неодобрени тарифи и използват като мотив за привличане на клиенти високите цени на БТК, заявиха от дружеството. Очаква се и подобни решения да бъдат предоставяни и от един от мобилните оператори, допълниха от телекома.

По информация на Mediapool, БТК засега не възнамерява да атакува пред съда решението на регулатора за връщане на тарифите. Проблемът е, че Върховният административен съд няма правомощия да наложи на КРС определено решение, а може само да отмени вече взетото. Това обаче не пречи на комисията, оглавявана от Георги Александров, да потвърди становището си.

Поредният сблъсък между БТК и КРС се разиграва в момент, когато алтернативният телеком Орбител, който е собственост на германската Дойче телеком, стартира кампания за промоциране на новите си бизнес тарифи, които за минута разговор са двойно по-ниски от тези на БТК.

Споделяне

Още от Бизнес