БТК очаква 1,05 млрд. лв. приходи и 18 млн. лв. по-малко печалби за 2007 г.

Българска телекомуникационна компания (БТК) прогнозира ръст на приходите от дейността си с 4% до 1,05 млрд. лв. за 2007 година. Това сочат данните в регистрационния документ на компанията на Българската фондова борса и цитирани от Investor.bg. За 2008 година се предвиждат приходи от 1,14 млрд. лв.

Прогнозният консолидиран финансов резултат след данъчно облагане за тази година е в размер на 111,58 млн. лв., а за 2008 г. - 105,58 млн. лв.

През 2006 г. приходите на БТК от продажби са били 1,01 млрд. лв. с чиста печалба от 130 млн. лв. Направените инвестиции през 2006 година възлизат на 512 млн. лв.

БТК планира да продължи цифровизацията на мрежата, съгласно изискванията на Европейския съюз, което да доведе до значително разширяване и подобряване на съществуващото оборудване, се казва още в регистрационния документ.

От компанията посочват, че тенденциите на пазара в България са към увеличаване на броя на лицензиите за осъществяване на далекосъобщителна дейност, което означава и по-засилена конкуренция. Според телекома, това може да се отрази в намаляване на пазарния му дял в областта на далекосъобщителните услуги.

Миналата седмица турският мобилен оператор Тюрксел отправи официално предложение към БТК за закупуване на 65% от акциите на компанията. В началото на годината стана ясно, че Novator Telecom Bulgaria, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон, обмисля продажба на опцията за придобиване на 65% от капитала на БТК, издадена от настоящия собственик Viva Ventures. По данни от регистрационния документ на дружеството освен Viva Ventures, основни акционери са още Ландсбанк, Люксембург с дял от 13,38% и Барклис Банк, Швейцария, с 9,26% от капитала на телекома. 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?